M vill kartlägga sexbrottslingars ursprung

Publicerad:
Uppdaterad:

Politik. Moderaterna vill skärpa straffen för våldtäkt till minst tre års fängelse.

Partiet vill också kartlägga sexbrottslingar, inklusive deras etniska bakgrund.

– Det är viktigt att lära oss mer om vem som begår brott. Det kan handla om ålder, men även ursprung, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

Att kartlägga sexbrottslingars etniska bakgrund är kontroversiellt. Senast Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade en sådan kartläggning var 2005.

– För mig spelar det ingen roll om man är svart eller vit. Begår man brott ska man buras in, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

"Skylla på invandrare"

Enligt honom kommer det att behövas en kartläggning av sexbrott, men han tycker inte att den ska omfatta etnisk bakgrund. Johansson pekar på att kampanjen #metoo visat att sexualbrott förekommer överallt.

– Den gemensamma nämnare för de som begår de här brotten är att de är män, säger Johansson.

– Det förefaller som om Moderaterna drar sig för att prata om mäns roll i det här och i stället bara vill skylla på invandrarna.

Höjda minimistraff

Moderaterna presenterade på måndagen en rad förslag mot sexualbrott.

Partiets rättspolitiske talesperson pekar på att antalet anmälda våldtäkter ökat med 41 procent sedan 2007, samtidigt som antalet uppklarade våldtäktsbrott minskar kraftigt.

– Vi har en mycket oroande utveckling, säger Tomas Tobé.

Moderaterna föreslår bland annat att minimistraffet för våldtäkt och grov våldtäkt höjs till tre respektive fem års fängelse. Det innebär en höjning med ett år.

Inte på 50 år

Tobé tror att höjda straff får effekt, inte minst genom att våldtäktsmännen får sitta längre i fängelse. Han påpekar att straffskalan för våldtäkt inte har skärpts på över 50 år.

– De allra flesta tycker att våldtäkt är något väldigt allvarligt och då ska det också vara skärpta straff, säger han.

M anser att domstolarna i dag alltför ofta lägger sig nära minimistraffet för våldtäkt. Enligt partiet var det genomsnittliga straffet 2014 för en våldtäkt två år och fem månader.

"Sena på bollen"

– Moderaterna försöker komma in i matchen men är lite sena på bollen, säger justitieministern.

Regeringen ska strax före jul lägga fram ett lagförslag mot våldtäkter som ställer krav på samtycke för samlag.

– Vi kommer också att höja en del av minimistraffen, men detaljerna i den delen kommer vi att återkomma till, säger Morgan Johansson.

M stödjer en ny samtyckeslag, men anser att den får en begränsad effekt.

– Det behövs ett mycket bredare åtgärdspaket, säger Tobe.

Partiet vill till exempel se särskilda grupper som är specialiserade på att utreda sexualbrott i polisens samtliga sju regioner. M föreslår också att alla som utsatts för sexualbrott ska få ett målsägandebiträde direkt.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Våldtäkt