Inrikes

Penningtvätt knyts till IS

INRIKES

Ekobrott. Fyra personer, tre män och en kvinna, har anhållits efter ett tillslag mot misstänkta ekobrottslingar. Enligt dn.se finns misstankar om att medel från den misstänkta penningtvätten skickats till Syrien och extremistgruppen Islamska staten.

Ekobrottsmyndigheten, som på tisdagen genomförde tillslaget tillsammans med polisen, uppger att misstankarna omfattar sex bolag där bokföringsbrott ska ha begåtts. I ett fall, ett städföretag, misstänks också grovt skattbrott.

Myndigheten vill inte kommentera misstankarna för TT. Men Säkerhetspolisen känner till ärendet, uppger pressekreteraren Fredrik Milder.

– Det är förundersökningssekretess. Vi hänvisar till Ekobrottsmyndigheten, säger han till TT.

De misstänkta är alla bosatta i olika Stockholmsförorter. Den äldste, en 51-årig man, är misstänkt för grova bokföringsbrott och grova skattebrott. Samma misstankar riktas mot en 34-årig man. De övriga, en man och en kvinna, är drygt 30 år gamla och anklagas för bland annat medhjälp till samma brott.

Penningförmedling

Vad det kan handla om är personer med anknytning till de penningöverföringsföretag som har kontor i många svenska förorter, säger terrorismexperten Magnus Norell.

– Det kan vara legitima företag som för över pengar från Sverige till Mellanöstern och väl där nere försvinner pengarna till terrorgrupper. Det är ett ganska vanligt sätt att sköta det hela på och det är väldigt svårt att övervaka.

De här företagen är ofta kunder hos de etablerade bankerna och de har i sin tur fått hårdare krav på sig att kontrollera vem som är slutkund, påpekar han.

– Ytterligare ett sätt är att någon tar med sig pengar i en väska och åker till Mellanöstern, men det är nog ganska ovanligt numera.

Många miljoner

Exakt hur mycket pengar som kan gå den här vägen till terrororganisationer är av förklarliga skäl svårt att veta, påpekar Magnus Norell.

– Det handlar om åtskilliga miljoner per år, bara från Sverige. Men av uppenbara skäl är folk ganska ovilliga att prata om det här.

IS har fått ekonomsikt stöd välvilligt inställda och ekonomiskt starka grupper i Mellanöstern, men de källorna kan ha minskat på senare tid.

– En del länder i Mellanöstern har stramat upp det här ganska ordentligt och IS ses nu som ett allt större hot. Europeiska och amerikanska banker och lagstiftare har också blivit tuffare. I samband med det har stödet från privatpersoner blivit allt viktigare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes