Inrikes

Snöhalka ställer till det på vägarna

INRIKES

Halka. Snön fortsätter att falla, med fortsatt hala vägar i stora delar av landet. Men redan på tisdagen kan läget stabiliseras.

De hala vägarna har ställt till problem i trafiken på många håll under söndagsnatten och måndagen i nästan hela landet.

-Det har varit och är fortfarande stora besvär av vädret i hela landet. I Mälardalen har det varit extra besvärligt, där snö har fallit på hal is. Även längs övre Norrlandskusten är det stora besvär med snö och halka, säger Roger Falk, presskommunikatör på Trafikverket.

-Det tål att upprepas: Sänk farten och var beredd på dåligt väglag.

Snö på is

Under söndagskvällen rapporterades ett fyrtiotal trafikolyckor i Stockholmsområdet, där snöblandat regn förvandlades till is, som täcktes med ett nyfallet snölager. Under måndagen har läget varit lugnare, med 30 rapporterade trafikolyckor - varav fem med personskador.

-Det är mer än normalt, men inte jättemycket. Man ser klart och tydligt att det är snö och moddigt på vägarna så det finns ju en beredskap för halka, säger Eva Nilsson på polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

Även i Västsverige har en del halkrelaterade olyckor rapporterats under måndagen. Snöfallet börjar nu lätta och avtar långsamt under natten mot tisdag. Men kylan består i ytterligare några dagar.

-Det håller i sig med minusgrader och kall luft som berör hela landet. Under tisdagen väntas det också allmänt minusgrader. Det kan fortfarande röra sig om snöhalka på en del håll, speciellt där det fortfarande är snöfall, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Nära köldrekord

De senaste dagarnas snöväder längs Norrlands kustland har fått mätstationerna att närma sig rekord och snöröjarna att skippa nattsömnen.

-Alla resurser är igång. Det är full åkning och långa skift, säger Anders Stenland på gatudriften i Luleå kommun.

SMHI:s mätstation i Bergnäset i kommunen uppmätte under måndagen 110 centimeter, vilket är den högsta siffran sedan första mätningen 2002.

Även Skellefteå har det kommit snömängder över metern och av detta har 60 centimeter fallit det senaste dygnet. Göran Lindberg, som bor några kilometer från centrum, har skottat åt sig själv och sina grannar.

-Det har blåst så mycket också, en sju, åtta sekundmeter, och snön packas. Jag var och skottade på taket till ett förråd där snödjupet längst ut på nocken var 150 centimeter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes