Inrikes

Lyxliv för Kriminalvårdens anställda

INRIKES

Stockholm. Lyxhotell och business class betalas med skattemedel när Kriminalvårdens anställda åker på utvisningsresor, avslöjar Kaliber i Sveriges Radio.

Vi har den praxisbildningen, säger internrevisionschefen Fredrik Westerberg Thorell.

Ett av Kalibers exempel visar att tre personer ur Kriminalvårdens Transporttjänst bott tre nätter på hotell i Dubai efter utvisning till Kabul. Notan blev 13 235 kronor totalt.

En snabb sökning på nätet visar att det skulle kunna finnas billigare hotellalternativ. Till exempel kostar tre nätter på ett trestjärnigt hotell, 20 minuters bilkörning från flygplatsen, 1 254 kronor för en person i oktober månad. För tre personer och tre nätters boende skulle totalkostnaden alltså bli 3 762 kronor.

I ett annat exempel flög fyra personer i business class hem från Dubai för 18 970 kronor per person, totalt 75 880 kronor för fyra personer.

Men även flyg ser ut att kunna hittas till en lägre kostnad. Till exempel erbjuder flygbolaget Emirates en resa utan mellanlandningar för 5 437 kronor den 20 oktober, alltså 21 784 kronor för fyra sådana biljetter.

Vid Kalibers genomgång av resorna, som gjorts med inhyrda flygplan mellan 2011-2014, har ett 80-tal resor hittats där de anställda stannat utomlands två eller tre dagar efter sitt uppdrag. Bland annat har personal bott på femstjärniga hotell i bland annat Dubai, Aten och Istanbul.

Kriminalvårdens transporttjänst ansvarar för i stort sätt alla utvisningar som sker med tvång. Förra året ökade kostnaderna för dessa transporter med 20 miljoner kronor, trots att färre personer transporterades. Totalt landade notan på över 240 miljoner kronor och delar av pengarna har gått till resor i business class.

Men Kalibers granskning visar att personalen ofta stannat över flera nätter efter att de lämnat av den utvisade. I de flesta fall i andra länder än där avvisningen skett. Och även vid utvisningsresor inom Europa sover personal ofta kvar en natt på hotell innan de reser tillbaka. Hotellen ligger sällan i nära anslutning till flygplatsen varför de kräver långa taxiresor.

Bakgrunden till historien är ett tips som skickades vidare till internrevisionen. Utredningen avslutades i mars.

– Vi såg att man behövde se över arbetsreglerna, hur vi reser, bor och vilken typ av biljetter som köps. Man följer inte resepolicyn man har inom Kriminalvården att till exempel åka ekonomiklass.

Trots att problemet nu uppmärksammats och utretts gäller fortfarande samma praxis.

– Tills vi har ett nytt avtal så gäller det gamla tyvärr. Vi har den praxisbildningen, säger Fredrik Westerberg Thorell, internrevisionschef på Kriminalvården, till TT.

Uppdraget ligger på personalenheten att arbeta fram ett nytt avtal, men dett ska samverkas med fackförbunden. Det är också en genomgående omorganisation av Kriminalvården. Saker tar tyvärr längre tid än man skulle vilja.

TT: Varför kan inte vilan lika gärna tas ut i Norrköping som i Dubai?

– Det är precis det vi måste se över. Jag kan bara svara i form av att det är så här man gjort. Praxis i dag är att vilan sker i utlandet men det måste finnas regler som gäller för hela kriminalvården.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes