Inrikes

Undersökning inledd om våldsam vakt

INRIKES

Brott. Polisen erkänner fortfarande inget fel efter att en ordningsvakt tryckt ner en nioårig pojke på marken och dunkat hans huvud i stengolvet.

En förundersökning är inledd och en rättsexpert kritiserar nu polisen för att inte ha agerat snabbare.

Polisen ansåg först att det inte fanns någon grund för ett allmänt åtal mot den ordningsvakt som tryckte ner den nioårige pojken på marken, höll för hans mun och dunkade hans huvud i stengolvet på Malmö central i fredags kväll. Händelsen fångades på film och har publicerats på internet. Först efter att flera polisanmälningar kommit in från allmänheten under måndagskvällen påbörjade polisen en förundersökning.

– Bedömningen var att det var en del av ett ingripande, säger Linda Pleym, informatör vid Skånepolisen, som säger att polisen först kallades till platsen efter det att vakterna larmat om handgemäng med pojkarna.

TT: Finns det anledning att vara kritisk mot den bedömningen?

– Det var den inledande bedömning som gjordes. Vi får se vad utredningen visar om vad som har hänt på platsen.

Inga vittnen hördes

Inledningsvis gjorde en av väktarna en anmälan om våld mot tjänsteman, efter att han blivit biten i handen. Anmälan lades ned nästa dag eftersom pojken var minderårig.

– Polisen tog hand om pojken och tog med honom till polisstationen och körde honom så småningom till den institution som han hade rymt ifrån, säger Lars Förstell, informationschef vid Skånepolisen.

Enligt Linda Pleym hördes inga vittnen i fredags. Hon hänvisar till undersökningen och säger att det nu blir något för förundersökningsledaren att ta tag i.

– Den ansvariga jobbar i ärendet och kommer självklart att höra berörda personer.

"Det var hårresande"

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem borde polisen ha inlett en förundersökning direkt efter att ha tagit del av filmen.

– Det som upprör mig är att polisen går ut med sin information så att man blir jävig, man uttalar sig i skuldfrågan. Det var hårresande, så får inte polisen agera, säger han.

När det gäller filmer av spektakulära händelseförlopp måste man dock vara medveten om att de bara visar en kort sekvens, anser Sven-Erik Alhem.

– Men det krävs en mycket låg misstankegrad för att man ska vara skyldig att inleda en förundersökning. Nu försöker polisen komma undan genom att säga att det kom in så många anmälningar, men det är egentligen irrelevant.Â

Han är förvånad, eftersom han tycker att polisen blivit bättre på att kommentera sitt eget agerande.

Vakten ur tjänst

Den berörda vakten har tagits ur tjänst och vaktbolaget genomför en intern utredning. Om möjligt ska man också prata med vittnen på plats, enligt Svensk Bevakningstjänsts vd Anders Lönnebo.

– Jag tar fullständigt avstånd från att använda mer våld än vad som krävs, särskilt när det är barn inblandade, säger han och välkomnar polisens utredning.

– Som alla andra som sett videon tycker jag att det ser otrevligt ut. Men jag kan inte säga mer innan utredningen.Â

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes