"Onödigt" att returnera SD:s utskick

Stockholm. "Ruinera SD" är uppmaningen som snabbt spridit sig över sociala medier och fått många att skicka tillbaka Sverigedemokraternas valreklam.

Viktigt tycker många - men onödigt och odemokratiskt enligt SD.

Att försätta SD i konkurs genom att tvinga partiet att hämta ut ofrankerade kuvert på posten, deras egen valreklam, fungerar inte. Men många valde ändå att skicka tillbaka reklamen i ren protest.

– Vi vet att några kontor har fått ta emot kanske ett par hundra försändelser, men vi har ingen samlad uppfattning, säger Maria Ibsén, pressekreterare på Postnord.

"Stick och brinn alla rasister", "Jag tar ställning för ett nazistfritt EU" och "Detta returneras, SD ska få post!", är några av alla kommentarer på sociala medier.

– Det är jättetramsigt, total brist på demokrati hos de som sysslar med detta. Det är precis som att antifascisterna beter sig som fascister men kallar sig för antifascister, säger Niclas Nilsson, gruppledare för SD i Kristianstad.

Även Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen, tycker att det är onödigt.

– De kunde väl ha träffats i någon park, rivit sönder dem och sjungit solidariska sånger i stället. Jag tycker det finns lite ego i det här, att man tänker att "nu gör jag något" och sedan tänker man inte om det var meningsfullt.

TT