Stenkastning mot polis i Linköping

Linköping. Det blev våldsamt i Linköping på söndagskvällen, där ungdomar kastade stenar och knallskott mot polisen. En polis skadades lindrigt i upploppet.

Oroligheterna började med ett par misshandelsfall och eskalerade sedan. Ungdomar beväpnade sig med stenar och tillhyggen, och satte eld på en bil i Skäggetorps centrum.

– När polis och räddningstjänst kom dit för att släcka möttes vi av ett 50-tal ungdomar som kastade sten. En polis skadades lindrigt, av en sten över knät, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

Ungdomarna började sedan bygga barrikader.

– De kastade ut cyklar och slet ner vägskyltar för att hindra att vi skulle komma ner med våra bilar. De tände på bilen som tidigare brunnit och började krossa en hel del fönster.

– Då gjorde vi en insats och ringade in ett 30-tal av dem som vi identifierade. En del av dem blev omhändertagna med stöd av polislagen och en större mängd blev avlägsnade.

Samtliga omhändertagna släpptes under natten. Totalt har polisen identifierat ett 50-tal personer. Anmälningar om bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman upprättades.

– De här gängen som är inblandade har vi haft problem med ett par tre år. I stort sett alla som är identifierade känner vi till sedan tidigare, säger Ronnie Dahlqvist.

TT

Publisert: