Inrikes

Djupdykande val slår rekord

Stockholm. Vissa valar kan dyka ner till stora djup, men en småhuvudval som följts utanför Kaliforniens sydkust har ändå chockat forskarna.

Vid ett tillfälle var den otroligt nog nere på ett djup av tre kilometer.

Detta är en bra bit över vad som många trott är möjligt för ett däggdjur. Den tidigare rekordnoteringen, som även den fick ögonbrynen att höjas på de flesta bedömare, innehades av en elefantsäl som följdes ner till ett djup på 2,4 kilometer.

Forskarna, som redovisar sina rön i Public Library of Science, satellitmärkte totalt åtta småhuvudvalar som följdes under 1 100 djupdykningar. Det genomsnittliga djupet var 1,4 kilometer, den längsta dykningen varade två timmar och 17 minuter.

Småhuvudvalen (Ziphius cavirostris) tillhör familjen näbbvalar (Ziphiidae) som rymmer många dåligt kända arter. Småhuvudvalen är dock ganska vanlig i de flesta hav och kan observeras bland annat i Medelhavet och i Biscayabukten.

Arten är anmärkningsvärd på ytterligare ett sätt, enligt studien. Andra djupdykande arter som elefantsälar och kaskeloter behöver en lång viloperiod efter en varje dykning, men för småhuvudvalar räcker det med två minuter uppe vid ytan innan de kan dyka ner i mörkret på nytt.

TT