Rekordnota för regeringens konsulter

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Regeringens kostnader för konsulter och andra externa tjänster har nått rekordnivåer.

Bara svenskarnas rätt att gå före andra länder för att få influensavaccin har kostat 163 miljoner kronor.

För tre år sedan betalade regeringskansliet omkring 305 miljoner kronor för "konsultuppdrag och utredningsuppdrag". Sedan dess har kostnaderna på det kontot exploderat. År 2008 låg de på 514 miljoner kronor och 2009 på 558 miljoner kronor, visar en sammanställning som tagits fram på TT:s begäran.

En av de dyraste enskilda posterna gäller Sveriges pandemigarantiavtal med läkemedelsjätten GlaxoSmithKline som slöts i slutet av 2007. För att svenskarna ska få förtur till vaccin när en influensaepidemi bryter ut så måste Sverige betala en summa, utöver kostnaden för själva vaccinet.

År 2008 kostade garantin 85 miljoner kronor och 2009 var priset 78 miljoner kronor. Sverige skulle även ha betalat för garantin i år, om den inte utnyttjades i höstas i samband med svininfluensan.

Många av regeringens inköpta tjänster gäller IT-konsulter eller PR- och kommunikationsföretag. Utrikesdepartementet betalade till exempel förra året flera miljoner till Springtime och Futurniture för utformningen av Sveriges deltagande i Världsutställningen i Shanghai 2010.

I totalsumman på över en halv miljard kronor för konsultuppdrag och externa tjänster döljer sig dock också inköpta tjänster från andra departement och myndigheter. Inrättandet av den nya Pensionsmyndigheten har kostat flera tiotals miljoner.

Enligt regeringskansliets ekonomer beror de höga kostnaderna de senaste åren också på det svenska EU-ordförandeskapet 2009. Omkring 75 miljoner uppges kunna hänföras till tjänster som köptes framförallt för att klara av de många EU-mötena på svensk mark.

TT

Publicerad: