Svensk gripen för terrormisstankar i Rotterdam

INRIKES

Terror. En svensk 29-årig man har gripits i Rotterdam i Nederländerna, misstänkt för koppling till islamistisk terrorism. Han greps tillsammans med tre andra män på julafton.

Utredningen startade med att nederländsk polis fick tips från en utländsk underrättelsetjänst.

– Vi fick information om att en svensk person var inblandad i terrorism, säger Wim De Bruin, talesperson vid åklagarmyndigheten i Nederländerna, till TT.

Enligt public service-bolaget Nos kopplas han till islamistisk terrorism. 29-åringen kom med flyg till Amsterdams flygplats Schiphol på julafton men det var senare på söndagen som han greps tillsammans med tre andra personer i Rotterdam. De befann sig i en bil när de greps.

– Polisen såg att han mötte upp med tre andra personer och tidigt på kvällen greps de, säger Wim De Bruin.

Under bevakning direkt

Vilken underrättelsetjänst som tipsade nederländsk polis vill han inte avslöja. Svenska Säpo skriver i en kommentar till TT att de har kännedom om gripandet: "Säkerhetspolisen har ett gott samarbete med europeiska säkerhetstjänster, däribland den nederländska."

29-åringen flög in från Stockholm och sattes under bevakning redan på flygplatsen. De andra gripna är från Nederländerna och är mellan 21 och 30 år.

På julaftonskvällen gjordes också husrannsakan på fyra platser i Nederländerna - i Vlaardingen, Delft och Gouda. Datorer och mobiltelefoner har tagits i beslag, men inga vapen eller sprängämnen har hittats.

TT: Planerade de något attentat?

– Vi är inte säkra, utredningen fortsätter. Vi har inga konkreta bevis på att de planerade en terrorattack, och vi har inte hittat några vapen eller sprängämnen. Så just nu är utredningen pågående, säger Wim De Bruin.

"Det är ett tecken"

Enligt terrorforskaren Hans Brun, analytiker vid Försvarshögskolan, är det intressant att både husrannsakan och beslag gjorts.

– Det är ett tecken på att man tagit ett beslut som grundar sig på en juridisk prövning, säger han och menar att polisen kan ha mer på fötterna än de berättar.

De personer som har kopplingar till terrorism finns i internationella nätverk och där får man räkna med att svenska personer ingår, säger Hans Brun. Att 29-åringen greps i Rotterdam ska man inte haka upp sig på.

Enligt åklagarmyndigheten finns det inte någon konkret information som pekar på en förestående attack, men man betonar att en indikation kan vara tillräckligt för att ingripa.

– Det är en reflektion av den oro som finns i Europa och USA för olika typer av attentat och planering av kommande våldsdåd. Då väljer man att ta det säkra före det osäkra utifrån den lagstiftning man har, säger Hans Brun.

TT