Moderater vill sätta in militär i förorten

Publicerad:

Brott. Militär borde sättas in i särskilt utsatta områden i Sverige. Det föreslår 20 moderata riksdagsledamöter i en motion som lämnades in till riksdagen den 4 oktober. Men partiet i stort tar starkt avstånd.

– Det är statens ansvar att upprätthålla lagen, framförallt polisen. Men polisen har i dag inte den numerära förmågan att upprätthålla allmän ordning. Då faller ögonen snabbt på militären och försvaret, säger riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M), som är författaren bakom förslaget, till tidningen Botkyrka-Direkt.

Södra Rosengård, Tensta, Rinkeby, Biskopsgården, Tjärna Ängar, Hallunda-Norsborg är några av de utsatta områden som nämns i motionen.

– En polisbuss en kväll i Norsborg skulle till exempel kunna bemannas av fyra-fem militärer under ledning av en polisinspektör, säger Cederbratt till tidningen.

Militärpolis och militärer med särskild FN-utbildning skulle lämpa sig att avlasta polisen, enligt moderaterna. De skulle kunna vara beväpnade med någon pistol eller revolver.

"Dessa gäng är som cancersvulster i vårt land, och det brådskar. Min absoluta uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen", har Mikael Cederbratt uttryckt på sin blogg i juli.

Moderaternas presstjänst vill i kontakt med TT poängtera att partiet inte står bakom motionen.

TT

Publicerad: