Definitivt - BB i Sollefteå stängs

Politik. Efter flera år av nedläggningshot och stora folkliga protester är det slutliga beslutet taget. BB på Sollefteå sjukhus läggs ned.

Det var en oenig samling politiker i Västernorrlands landstingsfullmäktige som tog det omdiskuterade beslutet: BB och två andra enheter inom kvinnosjukvården i Sollefteå kommer att stängas permanent efter årsskiftet.

En knapp majoritet av 39 politiker röstade för en stängning medan 36 röstade emot, rapporterar SVT Västernorrland, i en fråga som har splittrat det största partiet Socialdemokraterna.

Det slutgiltiga beslutet av de folkvalda var inte oväntat. För ungefär en månad sedan beslutades samma sak i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd. Efter stängningen finns det två BB kvar i Västernorrlands län, i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Besparingarna inom landstinget och nedläggningshot mot Sollefteå sjukhus har varit på tapeten i flera år i Västernorrlands län och skapat stor debatt och folkliga protester.

I april samlades flera tusen människor i Härnösand för att protestera mot landstingets sparförslag på 160 miljoner kronor inom specialistvården. Och i oktober i fjol samlade en demonstration i Kramfors också tusentals människor i protester mot neddragningar vid Sollefteå sjukhus.

TT