Inrikes

Svenskar lagar mat till flyktingar

INRIKES

Flyktingkrisen. Kocken Henrik Johannessen från Lund och sex av hans vänner bestämde sig för att åka till Kroatien för att hjälpa flyktingar.

Där tillagar och serverar de varm mat till de behövande.

– Vi har pratat på olika håll om att vi vill göra något. Jag och Hamid, som är en av medlemmarna här, är kockar och jobbar professionellt som det. Vi satt och pratade om att ge ett varmt mål mat i magen till folk, säger Henrik Johannessen.

Genom Facebooksidan "Alla är kockar" samlade de sju vännerna in pengar till mat och fick låna köksutrustning. I onsdags satte de sig i en skåpbil och en personbil, lastade med två ton råvaror och en stor wokgryta med gasbrännare, och körde från Skåne till den kroatiska byn Harmica, nära gränsen till Slovenien.

– Det finns en lokal hjälporganisation här i byn och det är jättemånga omkring oss som jobbar. Vi står vid deras byggnad och lagar maten här, säger Henrik Johannessen.

De lagar vegetariska grytor med grönsaker, linser, kikärtor och potatis. På lördagen lagade de cirka 1 200 portioner.

– De lokala människor som bor här är evigt tacksamma över att folk från alla länder kommer hit och ställer upp. De flyktingar som vi pratar med säger att det är det bästa som de har ätit i sina liv. Vissa har inte ätit varm mat på fem dagar, bara torra kakor. Responsen är lite överväldigande.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes