Attefall beredd diskutera bolånetak

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Bostadsminister Stefan Attefall säger att bolånetaket kan behöva justeras för att få fart på bostadsbyggandet.

– Vi måste ha kraftigt högre byggande än vi har nu. Den nuvarande situationen är inte hållbar långsiktigt, säger Attefall (KD) till Dagens Industri.

I dag krävs 15 procent i kontantinsats för att kunna köpa en ny bostad.

– Men alternativet är inte att gå tillbaka till ett läge där man kan låna 100 procent, säger Attefall till Dagens Industri.

Beskedet tas emot väl av Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH. Han menar att ett höjt bolånetak i kombination med amorteringskrav skulle kunna vara en god väg att gå.

– Jag tror att det är helt rätt väg att gå att låta folk låna upp till 90 procent och ha ett amorteringskrav de första tio åren så man får ner lånen snabbt.

Karin Boman Röding, pressekreterare vid Finansinspektionen, är nöjd med bolånetaket och med den effekt det fått på hushållens belåning.

– Vi tycker att bolånetaket fungerar, vi ser att hushållens belåningsgrad sjunker och det är bra för konsumentskyddet, säger hon till TT.

Bolånetaket missgynnar folk som kommer från lite sämre ekonomiska förhållanden. Även om de i dag har en bra inkomst som gör att de klarar av att amortera så klarar de inte kontantinsatsen, säger Hans Lind.

TT

Publicerad: