Reinfeldt kritiserar EP-ledamöter

Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är kritisk till att svenska EU-parlamentariker röstar för ökade EU-utgifter, trots att deras partier på hemmaplan har en annan linje.

– Vi har i slutändan en potentiell konflikt mellan Europaparlamentet och svenska intressen, märkligt nog med stöd av svenska EU-parlamentariker, sade Reinfeldt när han i riksdagen redogjorde för de misslyckade EU-toppmötet om unionens långtidsbudget.

Socialdemokraten Göran Färm, som även är de europeiska socialdemokraternas budgetansvarige, folkpartisten Cecilia Wikström och centerpartisten Kent Johansson röstade för betydligt högre utgiftsnivåer än vad regeringen och oppositionen i riksdagens EU-nämnd vill ha. EU-parlamentets linje kan leda till att den svenska EU-avgiften ökar med 10 miljarder kronor.

Göran Färm anser att Reinfeldts utspel är ett sätt att försöka skylla förra veckans misslyckade förhandlingar på honom och några andra parlamentariker.

– Ingen är i dag beredd att ta ansvar för att Europasamarbetet fungerar, utan alla bara kryper tillbaka till en nationell position och slåss om plus eller minus för den egna budgeten. Det håller inte.

Kent Johansson (C) hade förslag till förändringar i budgeten som han inte fick majoritet för. Därför valde han att rösta för kommissionens förslag.

Får Sverige inte genom sina förslag till förändringar i budgeten anser han att vi riskerar att mista satsningar på forskning och innovationer.

– Det är ingen hemlighet att jag är orolig för att vi inte kommer att ha pengar till just de delarna i budgeten. Det finns en risk för att du får en EU-budget på en låg nivå men som är ganska gammaldags.

TT

Publisert: