Inrikes

18-åring dömd för mord

INRIKES

Stockholm. Den 18-åring som misstänks ha misshandlat en 22-årig man i Vallentuna till döds i september förra året döms för mord till tre års sluten ungdomsvård.

Hade han varit vuxen när brottet begicks skulle straffet i stället ha landat på ungefär tolv års fängelse.

Misshandeln skedde i Vallentuna centrum och fångades på film av en övervakningskamera. Den nu dömde 18-åringen var bara 17 när han med kniv attackerade den förbipasserande 22-åringen som en dryg vecka senare dog av sina skador.

Mannen har hela tiden nekat till brott men Attunda tingsrätt anser att det är ställt utom rimlig tvivel att han är skyldig. Bland annat hittades DNA från 22-åringens blod på en knivslida som 18-åringen hade och dessutom syns han på övervakningsfilmen.

I ett pressmeddelande från tingsrätten säger rådman Mikael Swahn att om 18-åringen varit vuxen då brottet begicks skulle straffet i stället ha landat på ungefär tolv års fängelse.

På övervakningsfilmen från mordet syns två gärningsmän. Från början misstänktes ytterligare en 18-åring, men förundersökningen mot honom lades senare ner. I stället misstänks en 21-åring. Han är anhållen i sin frånvaro och polisen vet inte var han befinner sig.

Den morddömde 18-åringen dömdes så sent som i november för grov misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. Den 18-åring som inte längre misstänks för mordet i Vallentuna dömdes vid samma tillfälle också för brott.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes