Kall och klar nyårsnatt enligt SMHI

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Nyårsaftonen blir kall och klar i nästan hela landet. Vägverket varnar för isiga vägar i norr, men SMHI har tagit tillbaka sin orkanvarning.

SMHI utfärdade i går en så kallad klass tre-varning för Norrbottens kustland med vindar på uppåt 30 meter per sekund. På onsdagseftermiddagen mojande vinden och SMHI drog tillbaka varningen.

– Det är fortfarande hårda vindbyar kring kusten, men det kommer att avta under kvällen, säger Therese Fogman, meteorolog på SMHI, till TT.

Enligt SMHI blir nyårskvällen klar och kall i hela Sverige. Fyrverkerierna kommer att synas i natten på de flesta platser vid tolvslaget.

– Det kommer att spricka upp över större delen av landet under kvällen och natten. Det är bara allra längst i söder som moln kan ligga kvar delvis vid tolvslaget. Det kommer att vara kallt i natt i hela landet. Ända ned i Skåne kommer det att vara åtskilliga minusgrader under natten, säger Therese Fogman.

Hushåll utan ström

Under dagen skapade ett lågtryck bekymmer norröver. Kraftiga vindar blåste omkull träd och gjorde som mest 4 000 av Vattenfalls kunder strömlösa i främst Norrbotten och Västerbotten.

– Det kommer att få tillbaka strömmen under dagen och kvällen, lovade Lars Lindmark på Vattenfall.

Vid sexsnåret på kvällen var fortfarande drygt 700 hushåll utan el i Norrbotten.

Fallna träd

De kraftiga vindarna påverkade också biltrafiken i landets norra delar. På förmiddagen varnade Vägverket bilister för att ge sig ut på vägarna om de inte absolut var tvungna. På eftermiddagen byttes förmaningen till en vädjan om att köra försiktigt på grund av halka.

– Det har fallit ganska många träd som man har tagit bort efter hand. Men det har inte varit några olyckor och inga stora vägar har varit stängda. Det blir halkigt eftersom det har blivit kallare och isen slipas till av vinden, säger Lars Hedström, pressansvarig vid Vägverket Region Norr, till TT.

TT

Publicerad: