Inrikes

Ber om ursäkt efter rasistinlägg

INRIKES

Näthat. En medarbetare till en högt uppsatt SD-politiker har enligt en granskning som Aftonbladet genomfört skrivit rasistiska inlägg och hetsat mot judar och muslimer på nätforumet Flashback. Nu ber mannen om ursäkt.

Avslöjandet om mannen, som arbetar inom Europaparlamentet, har fått flera andra svenska parlamentariker att reagera - och agera. Cecilia Wikström (FP), Marit Paulsen (FP) och Fredrik Federley (C) har skrivit ett gemensamt brev till EU-parlamentets ordförande Martin Schulz för att göra honom uppmärksam på det som de anser vara ett brott mot EU:s uppförandekod.

De kallar det inträffade "sorgligt och oerhört allvarligt" och skriver att mannen på ett "flagrant sätt bryter mot EU:s grundläggande värderingar genom dessa fasansfulla och djupt kränkande uttalanden".

"När han anställdes av Europaparlamentet skrev han under ett dokument om en uppförandekod som han nu brutit emot", säger Cecilia Wikström i ett pressmeddelande.

Enligt Aftonbladets granskning har mannen bland annat skrivit: "Islam och dess folk är ett helvetespåfund som skall drivas tillbaka till öknen, med vapen om så krävs." Han har också kallat Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, för "judesvinet" i sina inlägg.

I ett sms till Metro ångrar han nu sina inlägg. Han skriver att han tar "starkt avstånd" från vad han skrivit:

âUttalandena jag gjorde då skrevs i affekt och präglades av okunnighet, okänslighet och ilska. Jag är en annan person i dag och har mognat betydligt. Jag vill be om ursäkt till de som känt sig kränkta eller illa berörda av mina uttalanden.â

Enligt Aftonbladet, som gjort granskningen i samarbete med Researchgruppen, har också en man som tidigare haft politiska uppdrag för Miljöpartiet i södra Sverige skrivit rasistiska kommentarer på Flashback. Mannen, som bland annat varit ersättare i kommunfullmäktige, har gjort inlägg på sajten där han spridit namn på utländska män som förekommer i kriminella sammanhang och skrivit att det är "den bästa julklappen" när en invandrare skjuts ihjäl.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes