SD:s beslut press för blocknärmande

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. SD:s beslut pressar regeringspartierna och Alliansen att närma sig varandra.

Men Andreas Johansson Heinö på Timbro tror inte att Alliansen är redo för kompromiss än.

– Det är alldeles för höga insatser, säger han.

Andreas Johansson Heinö på Timbro säger att SD:s beslut ökar pressen på framtida regeringar att ha majoritet, vilket tvingar fram blocköverskridande samarbeten. Men har tror inte att blocken samsas direkt.

– Jag skulle bli förvånad om det resulterar i någon form av kompromiss med så kort varsel. Det är alldeles för höga insatser för de borgerliga partierna att gå med på något så snabbt, säger han.

De borgerliga partierna vill nog, enligt honom, fortsätta att upprätthålla bilden av att det är Löfvens ansvar. Löfven vill å andra sidan sprida ansvaret.

– Det handlar om att försöka sprida ut ansvaret för situationen, att säga att det här är regeringens och oppositionens ansvar att gemensamt ordna en hållbar situation.

Avgång öppnar för samarbete

Jenny Madestam, vid Stockholms universitet, tror att ett blocköverskridande samarbete är möjligt, om budgeten återremitteras, men att förhandlingarna strandar och Löfven avgår.

– Då blir det en regeringsombildning i första hand. Det är ett möjligt scenario, som öppnar för ett mer stabilt samarbete över blockgränserna.

Hittills har Allianspartierna sagt sig rösta på sin egen budget. Men det är inte omöjligt att något parti lägger ner sina röster, enligt henne.

– Jag ser det inte som helt osannolikt, med argumentet att man inte vill ge Sverigedemokraterna den makten.

"Skadar svensk ekonomi"

Från andra tyckare var reaktionerna spridda. PRO:s ordförande Curt Persson poängterar att SD fick många röster från äldrekollektivet, bland annat för att partiet sagt sig satsa på de äldre, något som regeringens budget anses göra. Därför är besvikelsen på partiet nu stor.

– Det här är ett svek från deras sida faktiskt, säger han.

LO pressar Allianspartierna att nu samarbeta med regeringen. Alternativet är att själv söka regeringsmakten med SD:s stöd, enligt Tobias Baudin, förste vice ordförande.

– Jag tror att det här får konsekvenser för arbetslösheten och att det här skadar svensk ekonomi. Vem vill investera i ett land där vi står inför en potentiell regeringskris. Det här är allvarligt, det hoppas jag att de fyra Alliansledarna inser. Det handlar om att ta ansvar, säger han.

TT

Publicerad: