Inrikes

Fack vill hbtq-träna anställda

INRIKES

Stockholm. Arbetsgivare bör i kollektivavtal tvingas utbilda anställda i mångfalds- och hbtq-frågor. Det kräver fackförbundet Vision.

– Vi som jobbar i offentlig sektor har i uppdrag att göra livet bättre och lättare för medborgarna. Då är det viktigt att vi har kompetens för att ge en likvärdig service till alla. Där ser vi att det brister på många håll, säger Marcus Gustavsson, ordförande för Vision i Göteborg.

Facket har i flera avtalsrörelser försökt få in hbtq-frågor i kollektivavtalen centralt, men utan resultat. Nu fokuserar man i stället på att få in bestämmelserna lokalt på utvalda orter i landet. I täten går avdelningen i Göteborg där förbundet även fått stöd av TCO-facken Lärarförbundet och Vårdförbundet.

Ett av kraven i de lokala förhandlingarna är att samtliga medarbetare på arbetsplatsen ska ha kunskaper om mångfaldsfrågor, oavsett om det gäller en städare eller en hög chef.

– Ser man att en medarbetare saknar kompetens när det gäller exempelvis hbtq, får man ta fram en plan för hur man ska lösa det, säger Gustavsson som anser att sådan utbildning kan tas in i redan existerande kompetensutvecklingsplaner.

Andra hbtq-krav från Vision handlar om förebyggande arbete mot diskriminering och att rekryteringsbeslut flyttas från enskilda chefer till grupper med kollektivt ansvar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes