Moskéer söker säkerhetsbidrag

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Flera muslimska trossamfund söker bidrag för att öka säkerheten vid sina moskéer. Orsaken är en rad attacker runtom i landet den senaste tiden.

– Pengarna ska gå exempelvis till skyddsglas och övervakningskameror, säger Max Stockman, handläggare på Nämnden för statligt stöd till trossamfund (SST).

Efter riksdagsbeslut har nämnden avsatt tre miljoner kronor som i år ska kunna användas för säkerhetshöjande åtgärder.

Knappt två veckor in på nya året är intresset också stort och SST har kontaktats av en rad samfund.

– Det är en handfull som varit i kontakt med oss redan, men då har det också gått kort tid, säger Max Stockman.

Flera fall

Han tror att det är en konsekvens av en rad uppmärksammade fall den senaste tiden, bland annat den misstänkta mordbranden i en moské i Eskilstuna. I genomsnitt skedde en attack i månaden under förra året.

En av dem som tänker ansöka om pengar är moskén i Uppsala där nyligen en molotovcocktail kastades mot fasaden.

– Vi hade ett krismöte efteråt och tog fram en åtgärdsplan. Det handlar om människoliv och vi har nu tagit kontakt med företag för att få in offerter. Det handlar om skyddsfilm på fönster, sedan har vi diskuterat övervakningskameror om vi nu skulle få tillstånd för det, säger Samer Aburahmeh, talesman för moskén.

Stor oro

Samtidigt finns oro för ytterligare attacker som en följd av terrordåden i Paris. Flera händelser har inträffat i Sverige. En moské i Göteborg har bombhotats, en annan i Mariestad har utsatts för skadegörelse och i Svenljunga hade någon i helgen lagt ett grishuvud utanför en föreningslokal. Dessutom hade man skrivit "Viva de la France" på väggen, skriver Borås Tidning.

– Det blir en oro bland samfunden att det kan drabba även muslimer i Sverige. Den är ju inte heller ogrundad om man tittar på vad som bland annat har inträffat i Svenljunga, säger Max Stockman.

TT

Publicerad: