Inrikes

Strejkande sopgubbar stäms i AD

INRIKES

Stockholm. Arbetsgivarna stämmer sopåkarna för den olagliga, vilda strejken i Stockholm.

Stämningen från Biltrafikens arbetsgivareförbund syftar dels till att få de strejkande sopåkarna tillbaka till arbetet omedelbart, dels har arbetsgivarna stämt varje strejkande på ekonomiskt skadestånd, 4 000 kronor per person.

Arbetsdomstolen meddelade dock att man inte hinner komma med ett interimistiskt beslut under måndagen.

Striden gäller lönen hos företaget LLAB som vunnit en upphandling. I dag ligger arbetstiden kring 30 timmar i veckan. LLAB vill ha 40 timmar i veckan. I lönesystemet ska poängberäkningen försvinna och en fast månadslön gälla i stället.

Enligt Hans-Göran Grännby, vd för LLAB, innebär de förändrade förutsättningarna för sopåkarna något lägre lön.

– Och det i samband med att de får något mer att göra är ju förstås det som skapar missnöjet, säger Grännby.

Enligt Grännby kommer månadslönen att hamna mellan 27 000 och 29 000 kronor, långt över snittlönen i branschen på 23 000 kronor.

De strejkande sopåkarna är inte förvånade över att de nu stäms.

– Vi förstod att det skulle komma i dag eller i morgon. Det är baksidan av det här, säger Erik Axelsson, strejkande sopåkare.

Han menar att sopåkarna inte hade något val.

– Vi var tvungna att göra det här för att överleva, säger han och förklarar att arbetsbelastningen redan är för hög, och att det nya avtalet innebär att den kommer att bli gigantisk.

Över tusen ton sopor blir inte hämtade under måndagen, och läget börjar bli bekymmersamt enligt Mats Freij, informationschef på trafikkontoret i Stockholms stad. Därför kommer containrar att successivt placeras ut under måndagen där återvinningsstationerna finns.

Han berättar att de stora institutionerna som äldreboenden, sjukhem, förskolor och skolor har så kallad skyddshämtning, vilket innebär att de får soporna hämtade oberoende av strejken.

I bakgrunden är stämningen hotfull. En sopåkare som inte velat delta i strejken har fått sina däck på sin privata bil sönderskurna i helgen. Han är av förklarliga skäl mycket rädd, enligt Anders Norberg, förhandlingschef på Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA).

– Det är polisanmält.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes