Inrikes

Olofsson bjuder in oppositionen

INRIKES

Stockholm. Näringsminister Maud Olofsson (C) bjöd på söndagen in oppositionsledarna till energisamtal på tisdag.

Det finns dock ett svårlöst problem. Olofsson blir ensam regeringsrepresentant medan både MP och S vill ha med samtliga partiledare.

Regeringen skickar på tisdag Maud Olofsson att möta oppositionen för förhandlingar om energi- och klimatpolitiken.

– Vi har enats om att Maud har mandatet och förtroendet att företräda regeringen som vice statsminister och näringsminister, säger Ola Alterå (C), statssekreterare hos Maud Olofsson, till TT.

Förhoppningen är att inom tre veckor nå en blocköverskridande överenskommelse i energifrågan.

– Det vore otroligt mycket värt om vi lyckas med det. Det är lite som med pensionerna och pensionsöverenskommelsen. Det handlar om långsiktiga problem med klimatet och om långsiktiga investeringar som går över många mandatperioder. Det gäller att alla kan höja sig lite över kortsiktiga partiintressen, säger Ola Alterå.

Krav: Alla ska vara med

I förra veckan krävde oppositionen partiledaröverläggningar om energi- och klimatpolitiken, men möttes då av kalla handen från regeringen. Kravet står dock fast och Miljöpartiets ena språkrör Peter Eriksson räknar med att Maud Olofsson inte kommer ensam till tisdagens samtal.

– Vi har begärt att få partiledarsamtal med alla de borgerliga partiledarna och förväntar oss att de ska vara där på tisdag, säger Peter Eriksson till TT.

Även Socialdemokraterna fortsätter att efterlysa förhandlingar mellan sju partiledare. Det är en förutsättning för att nå en blocköverskridande överenskommelse, menar förhandlaren Tomas Eneroth:

– Inbjudan innebär inget nytt från regeringen. Parlamentariska överenskommelser görs mellan partier. Inte mellan regeringen och oppositionen, säger Tomas Eneroth till TT.

Uteblir inte

Några planer på att utebli från tisdagens möte har han ändå inte trots att Maud Olofsson med största sannolikhet är enda borgerliga partiledaren på plats.

– Vi går gemensamt från alla tre partierna till energisamtalen och vi förutsätter att regeringspartierna också gör det. Bollen ligger hos regeringen, säger Tomas Eneroth.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes