Inrikes

Eklund misstänkt för våldtäkt 1988

INRIKES

Uppsala. Livstidsdömde Anders Eklund misstänks nu för ännu ett brott, en grov våldtäkt på en tolvårig flicka utanför Uppsala för 21 år sedan.

Eklund är än så länge bara skäligen misstänkt för brottet. Det är den lägre misstankegraden. Brottet preskriberas om en månad.

Kammaråklagare Anne Sjöblom fick ärendet föredraget för sig förra veckan och kom då fram till att det fanns skäl att undersöka om Eklund var skyldig till brottet. Hon beslutade att ett blodprov skulle tas på honom för att jämföras med spår från brottsplatsen. De DNA-prov som tagits på Eklund tidigare kunde inte användas.

På onsdagen var polisen på Norrtäljeanstalten där Eklund avtjänar sitt straff och delgav honom misstanke om brottet. Då togs även ett blodprov som ska analyseras på Statens kriminaltekniska laboratorium.

– Jag räknar med att få svar inom ett par veckor. Brottet är så allvarligt att det måste utredas även om det skedde för länge sedan. Offret är underrättat, säger Sjöblom till TT.

Särskilda preskriptionsregler gäller för brott mot barn. I det här fallet är preskriptionstiden 15 år från det år offret var 18 år och löper alltså ut nästa månad.

Eklund dömdes i oktober förra året för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes