Carlgren redo begränsa allemansrätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Miljöminister Andreas Carlgren (C) öppnar för inskränkningar i allemansrätten för att lätta det kommersiella trycket på skog och mark.

Men organisationen Svenskt Friluftsliv rasar.

Storskalig bärplockning, vildmarksturism som lämnar skräp efter sig eller trampar ned nyplanterade skogsplantor är ett problem som hotar allemansrätten för vanliga människor, enligt miljöministern.

– I dag är det möjligt för kommersiella verksamheter att utnyttja andras marker och slita ner naturen, utan att vare sig betala eller ta konsekvenserna, säger Andreas Carlgren till SVT.

– Jag hör tillräckligt många exempel för att vara orolig och jag tycker inte det ska sopas under mattan.

Carlgren jämför med nuvarande jaktregler som begränsar möjligheten för turistnäringen att utöva sin verksamhet på markägares bekostnad.

– Du kan inte utan vidare tjäna pengar på andras marker, och riskera att förstöra värden på den marken utan att det får konsekvenser, säger han till TT.

Naturvårdsverket ser just nu över allemansrätten och ska presentera en utredning i höst. Om det kan bli aktuellt med inskränkningar vill generaldirektör Maria Ågren inte gå in på.

– Det är för tidigt att säga i dag. Det är en så komplex fråga.

Ulf Silvander, generalsekreterare för organisationen Svenskt Friluftsliv, är kritisk.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att miljöministern går ut och har synpunkter när Naturvårdsverkets utredning pågår.

Skulle kommersiella intressen undantas allemansrätten skulle det innebära ett direkt hot mot friluftslivet, anser Silvander.

– Det är ett slag i ansiktet på allt vad folkhälsan heter, men jag kan inte drömma om att ett sådant förslag skulle bli verklighet.

TT

Publicerad: