Halka i stora delar av Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Blixthalka gjorde det svårt för många trafikanter på lördagen.

I Lidköping, Skövde och Uddevalla stoppades all stadstrafik med bussar.

SMHI varnar för fortsatt halka på söndagen.

För stora delar av Sverige finns en klass 1-varning utfärdad för underkylt regn med glashala vägar som följd.

Under natten mot söndagen och på morgontimmarna är det ishalka i de mellersta delarna av Sverige och i södra Norrland.

– I morgon kommer det vara ett par plusgrader i Götaland och i östra Svealand under dagen vilket gör att snön kommer att smälta, men redan under kvällen kommer det att frysa på igen, säger Elin Torstensson, meteorolog vid SMHI.

SMHI varnar också för att det kan komma upp till 15 centimeter snö i Norrland under söndagen.

Trafikverket varnade på lördagen för stora vattensamlingar som bildats på vägar i Halland på grund av det myckna regnandet. Snövallar vid sidan av vägarna hindrar vattnet från att rinna undan.

– Det har rapporterats problem på vissa delar av E 6 och väg 26 mellan Halmstad och Jönköping, säger Jan Kapteijn, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

Tövädret gjorde också att vattensamlingar bildades på vägarna i Blekinge och Kronobergs län samt i trakterna runt Kristianstad.

En rad olyckor inträffade, till exempel skedde flera olyckor i Örebro län på eftermiddagen, men inga allvarliga personskador inrapporterades. Utanför Uppsala kolliderade två bilar vid 13.30. Ett barn i tioårsåldern fördes till sjukhus med smärtor i magen.

Ishalka stoppade all stadstrafik med bussar i Uddevalla, Lidköping och Skövde under dagen.

Vid 17-tiden startade bussarna för stadstrafik igen i Skövde.

– Däremot är det fortfarande stopp i Uddevalla, jag vet inte om trafiken kommer i gång i kväll, säger Gunilla Wicktor, pressinformatör vid Västtrafik.

Även stadstrafiken för bussarna i Lidköping stoppades tidigare under dagen, men efter klockan 15 är det ingen trafik på lördagar.

TT

Publicerad: