Inrikes

Borg: Överskottet nås 2018

INRIKES

Göteborg. Finansminister Anders Borg håller fast vid överskottsmålet, sade han vid Moderaternas Sverigemöte i dag. Och tvärt emot vad Ekonomistyrningsverket tror kommer det att nås, enligt Borg - 2018.

Anders Borg kom inte med några nya vallöften i sitt tal. I stället beskrev han valet som ett vägval mellan att fortsätta att bygga en öppen modern välfärdsstat, eller börja backa tillbaka.

Han varnade för att Socialdemokraterna vill höja skatten på arbete och hävdade att S har finansieringshål för sina föreslagna satsningar på mellan 15 och 25 miljarder kronor.

– Löfven och Socialdemokraterna kommer att bygga ut bidragssystemen och höja skatten på jobb, sade Borg.

Enligt Ekonomistyrningsverket håller inte skatteintäkterna jämn takt med tillväxten, vilket främst beror på tidigare skattesänkningar.

– Även med ESV:s siffror som bas har Sverige bland Europas starkaste offentliga finanser. Det sker en förstärkning 2015 och 2016 med över 75 miljarder kronor. Det är väldigt få länder som har så snabb förstärkning av de offentliga finanserna. Det här visar att vi följer det ekonomiskpolitiska ramverket och vi kommer tillbaka balans och överskott, sade Borg.

ESV framhöll att överskottsmålet på en procent inte kommer att nås inom utsatt tid.

– Vår uppfattning är att vi har goda förutsättningar att nå en procent 2018, sade Borg.

Opinionssiffrorna har länge legat rejält under valresultatet men någon uttalad kritik mot partiledningens sätt att sköta arbetet syns inte, vilket en TT-rundringning till alla förbunden visat.

I mars 2010 låg Moderaterna runt 29 procent i opinionen. I mars i år ligger siffran runt 24-25 procent. Men partiets analyschef Per Nilsson försöker lugna partikamraterna med att peka på Socialdemokraternas siffror samma perioder. 2010 låg de runt 34 procent, vilket de gör även fyra år senare.

– De kämpar nu för att nå en nivå som man tidigare var tvungen att avgå på. Det finns bara ett krisparti och det är Socialdemokraterna. De gjorde sitt bästa val för 40 år sedan, vi gjorde vårt för fyra år sedan, säger Per Nilsson.

Fredrik Reinfeldt valde det något ovanliga draget att hålla sin presskonferens dagen innan han ska hålla sitt tal. En orsak kan vara att finansminister Anders Borg inte bidrog med några större rubriker med sitt tal.

Reinfeldt kommer att tala mycket om jobben. Han framhöll att det kommer att bli en något annorlunda valrörelse utan några större reformlöften.

– Vi ser förändringar i svensk ekonomi och då bygger vi upp skyddsvallar så vi står rustade inför kommande kriser och lågkonjunkturer. Då gäller krona för krona-logiken. Och eftersom vi inte ser några stora finansieringsmöjligheter i form av skattehöjningar eller utgiftsminskningar, så kommer vi inte att ställa ut några stora reformlöften.

Reinfeldt gjorde också klart att han inte är beredd att ställa sig bakom kravet på en tredje pappamånad, som partiets jämställdhetspolitiska talesperson Hillevi Engström vill.

– Vi ser gärna att männen tar allt större andel av uttaget av föräldraförsäkringen och vi är beredda att förstärka det, men partistyrelsen var inte för en tredje pappamånad, så jag vill inte låsa mig mer än så, sade han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes