Test drar ner byxorna på berömd fiol

Stockholm. Svårt att höra skillnaden mellan en Stradivarius och en vanlig fiol? Du är i gott sällskap. Det kan inte proffsen heller.

Forskare vid Jean Le Rond d'Alembert-institutet i Paris beslöt sig för att syna den legendariske violintillverkaren Antoni Stradivari (1644-1737) i sömmarna. Många professionella violinister hävdar att han är den främste av dem alla och att ha en äkta Stradivarius är extremt kreddigt.

I försöket blev tio professionella musiker presenterade för tolv fioler. Sex av instrumenten var nya, sex var gamla (varav fem var en Stradivarius).

Sedan fick musikerna spela varje instrument, dels i ett övningsrum, dels på scen i ett konserthus. Belysningen var skum och under hela provspelningen, som tog en timme och 15 minuter att genomföra, hade musikerna mörka glasögon på sig.

Musikerna fick sedan välja ett av instrumenten för att ersätta deras eget under en hypotetisk turné. Sex av musikerna valde ett nytt instrument. Gruppen som helhet var inte bättre på att skilja ett nytt instrument från ett gammalt än slumpen, skriver New Scientist.

TT

Publisert: