Inrikes

Svagare medier ökar korruptionsrisk

INRIKES

Göteborg. Beslutet i veckan från TV4 att lägga ner den lokala nyhetsförmedlingen har mötts av kraftig kritik och oro. Och i takt med att lokaltidningarna tunnas ut och även SVT organiserar om regionalt beskrivs utvecklingen inte längre som en branschfråga, utan som en demokratifråga.

– Med svaga medier, eller om de inte finns alls, ökar risken för missförhållanden eller korruption, säger Jesper Strömbäck, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Han oroas över röjandet i ett allt mer annorlunda medielandskap. Bara i fjol försvann 398 redaktionella tjänster samtidigt som minst 38 lokalredaktioner stängdes, enligt tidningen Journalisten.

Nyligen meddelade SVT att man avser att stöpa om sin regionala nyhetsverksamhet och i onsdags tillkännagav TV4 beslutet att lägga ner lokala nyhetssändningar.

– Medieutvecklingen i dag är lite av demokratins klimatfråga. Det händer inte mycket från en dag till en annan, men över tid pågår en process i riktning mot en allt svagare journalistik både innehållsmässigt och förmågan att nå ut till olika grupper, säger Strömbäck.

Han anser att medier visserligen är sämre på att granska än vad man säger sig vara men bara det faktum att det finns medier, som kan upptäcka saker, kan ha en preventiv effekt.

– Kraftlösa medier, eller om de inte finns alls, ökar risken för missförhållanden eller korruption.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes