Tomtelögn kan grumla barns tillit

INRIKES

Jul. Ljuga för barnen på självaste julafton? Eller rakryggat yppa sanningen?

Att ljuga för barnen och säga att tomten finns på riktigt är antagligen ingen bra idé, enligt psykologer.

Psykologerna Christopher Boyle och Kathy McKay har forskat på psykisk hälsa och i en artikel de publicerat i tidskriften The Lancet Psychiatry skriver de att lögnen om tomten kan påverka barns förmåga att lita på sina föräldrar.

"Om de (föräldrar) är kapabla att ljuga om något så speciellt och magiskt, kan man då fortsätta se dem som förvaltare av visdom och sanning?" undrar forskarna.

Enligt Christopher Boyle så får alla barn förr eller senare reda på hur det egentligen ligger till med tomtens existens och då kan de börja ifrågasätta vilka andra lögner de blivit utsatta för.

Dessutom skriver Boyle och McKay att tanken på en Nordpolen-baserad underrättelsetjänst som vet om barn varit snälla eller stygga egentligen är en ganska skräckinjagande tanke. "Moralen i att få barn att tro det måste ifrågasättas" skriver forskarna.

Men forskarna är inte eniga om hur allvarligt ett tomtetrauma är för barnen. Jacqueline D. Wooley, psykolog vid University of Michigan, säger att det inte finns belägg för att barn skulle lita mindre på sina föräldrar på grund av tomtelögnen.

– Inte bara har barn förmågan att luska fram sanningen, utan tomte-berättelsen kan ge dem en chans att öva de färdigheterna, säger hon till Washington Post.

TT