Pussel fortfarande populärt helgpyssel

INRIKES

Fritid. Julklappsutdelningen är över och för några börjar nu jakten på den där retfullt saknade biten blå himmel. Trots 250 år på nacken är ett gammaldags pussel fortfarande en konkurrenskraftig julklapp.

VR-glasögon må vara utnämnda till Årets julklapp 2016, men många föredrar mer klassiska tidsfördriv i mellandagarna. Under de senaste tio åren har försäljningen av pussel ökat med drygt 21 procent, berättar Lena Hedö på branschorganisationen Lek- och Babybranschen.

Under 2015 var det 6,3 procent av Sveriges hushåll som köpte minst ett pussel.

– Jag tror att man vill hitta sysselsättningar bort från skärmen. Man behöver lite avstängning från det ständiga informationsflödet, säger Lena Hedö, som ser liknande utveckling när det gäller traditionella sällskapsspel.

För hela familjen

Framför allt är det försäljningen av så kallade familjepussel - där hela familjen hjälps åt - som ökat de senaste åren.

Liknande trend syns när det gäller begagnatmarknaden. Pusselförsäljningen på auktionssajten Tradera har ökat med 24 procent de senaste två åren. Det är de lite större, mer avancerade pusslen som ökar mest i popularitet, 30 procent upp.

– Det är roligt att se att försäljningen av begagnade pussel ökar. Att hjälpa ett fint pussel som man kanske bara har lagt en gång till en ny glad ägare är det bästa du kan göra för miljön, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Pedagogiskt hjälpmedel

Och det finns mycket att välja på. Kanske passar ett pussel med tio bitar - eller ett med tiotusen?

För den som vill fördjupa sig i pusslandets historia pågår en utställning just nu på Museum of Brands i London, till minne av att det är 250 år sedan som kartografen och gravören John Spilsbury skapade de första kända pusslen. Han limmade fast kartor på tunna träskivor och sågade ut bitar med lövsåg (därav namnet jigsaw puzzle). Syftet var att använda pussel som pedagogiska läromedel i geografiundervisningen.

TT