Stefan Löfven

Löfven och Bucht vill ta ut mer skog

INRIKES

Politik. Statsminister Stefan Löfven vill att Sverige avverkar mer av "det gröna guldet", skogen. Och landsbygdsminister Sven Erik Bucht vill bort från ensidigt tänkande om att en stor andel skyddad skog är bästa sättet att bevara naturvärden.

– Vi tror att man mycket väl kan ta ut mer skog för vi har en nettotillväxt och har haft det i många år nu, säger statsministern när han kliver runt i skogen utanför hemmatrakterna vid Örnsköldsvik, på inbjudan av Holmen skog.

Holmens VD Henrik Sjölund låter, mellan tallplantor, skördardemonstration och visning av ett område som bolaget skyddat på sitt vis, Löfven och Bucht förstå att det råder ett visst missnöje med skogspolitiken. Det är inte bara snytbaggar och betande älgar som oroar.

"Jäser i leden"

– Det jäser i skogsägarleden, säger Sjölund.

Han säger att det handlar om sådant som att tjänstemän tycks ifrågasätta privat ägande av skog, om EU-direktiv som svenska myndigheter anses göra extremtolkningar av, om nyckelbiotoper som ritas in lite här och var och som hindrar skogsägarna att bruka skogen. Sjölund tycker att myndigheterna stirrar sig blinda på arealen skog när de ska skydda naturvärden.

– Det finns andra sätt än att bara avsätta mer yta, hävdar Sjölund.

Landsbygdsminister Bucht tror också att ett mål ensidigt inriktat på att skydda så stora områden som möjligt är mindre bra.

– Jag tror att i diskussionen om hur man verkligen ska göra för att bevara rödlistade arter är inte volymskydd rätta svaret på alla frågor, i många andra fall måste det handla om att utveckla ny teknik, säger Bucht.

Utredare sparkades

Han vet att frågan tas upp i de rapporter han får i veckan inom ramen för arbetet med ett nationellt skogsprogram.

I somras sparkade Bucht regeringens utredare av skogspolitiken, Charlotta Riberdahl, efter uttalanden hon gjorde på ett seminarium under Almedalsveckan. Riberdahl varnade för att hon skulle provocera och reaktionerna på det hon sade tolkades om att hon ville ifrågasätta privat ägande av naturresursen skog. Det fick många att gå i taket och Bucht reagerade genom att ge henne sparken. Någon ny utredare är inte utsedd.

– Vi tittar på ett antal namn, men vi är inte klara, säger Bucht och tillägger att det inte blir några ändrade direktiv samt att vare sig den kommande eller den sparkade utredaren har i uppdrag att se över äganderätten.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Stefan Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven