Löfven söker lösningar för tiggeristopp

INRIKES

Politik. Problemen för och med tiggare måste upp till diskussion, anser statsministern som vill titta på olika lösningar.

Men Moderaterna tycker att det snackats för länge och vill se konkreta förslag.

Statsminister Stefan Löfven vill se en diskussion om hur problemen för och med tiggare på svenska gator kan lösas.

– Vi måste titta på olika alternativ. En sak är förbud, ett annat att man får söka tillstånd för att ha den här typen av verksamhet, säger Löfven till Aftonbladet.

Samtidigt anser han att det främst handlar om att de tiggande EU-migranternas hemländer, främst Rumänien och Bulgarien, måste ta ansvar för sina egna medborgare. Regeringen har skrivit samarbetsavtal med Rumänien och Bulgarien och enligt Löfven har han själv fört diskussioner med ordförande för det socialdemokratiska partiet i Rumänien.

– Det är aldrig acceptabelt att behöva se människor stå på knä och tigga, det är så förnedrande och fjärran för socialdemokratisk ideologi, så på något sätt måste detta få ett stopp, säger han till tidningen.

Moderaterna anser att det är dags för regeringen att agera, istället för att diskutera.

"Titta på frågan har svenska folket tyvärr gjort länge, men det som behövs är både att agera mot dem som utnyttjar redan utsatta människor och att ge kommunerna möjlighet att kunna förbjuda tiggeri lokalt", säger partiledaren Anna Kinberg Batra i ett skriftligt uttalande till TT.

TT