Arboga: Misstänks för mord på maken

INRIKES

Brott. Den 41-åriga kvinnan misstänks för mord respektive mordförsök på sin far och mor i en sommarstuga utanför Arboga. Nu misstänks hon även för mord på sin tidigare make.

Obduktionen har lett till teknisk bevisning, tror Leif GW Persson.

41-åringen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, och enligt åklagaren nekar hon till brott. Makens grav öppnades nyligen och kroppen har genomgått en rättsmedicinsk undersökning.

– Jag har fått muntlig information från rättsläkarna. Men det finns ingen skriftlig rapport och som jag förstår saken återstår visst arbete. Jag kan inte kommentera vilken information jag har fått eller om den har någon betydelse för utredningen, säger åklagare Johan Fahlander till TT.

Kriminologprofessor Leif GW Persson tror att obduktionen har resulterat i någon form av teknisk bevisning.

– Det måste ha framkommit något som tyder på att han inte har drunknat av egen kraft, Något hon petat i honom eller att de har gjort jämförande vattenprover och konstaterat att vattnet inte kom från Hjälmaren. Jag tror inte att han dränktes på det stället där han hittades, säger Leif GW Persson.

18-åring också häktad

Åklagaren är förtegen om utredningen kring det misstänkta mordet på 41-åringens make och hur den förhåller sig till utredningen om mordet och mordförsöket i sommarstugan i somras.

En 18-årig man som har beskrivits som kvinnans pojkvän är även han häktad, misstänkt för mord och mordförsök på 41-åringens föräldrar.

Leif GW Persson tror att kvinnan är anstiftare till morden på maken och på sin far och att drivkraften är pengar.

– Så fort hon inte får ut försäkringspengarna från karlen, då dör ju pappan. Hon är väl anstiftare i båda fallen skulle jag tro. Jag tror inte hon har hållit i det praktiska, där måste hon ha haft hjälp.

Avskrevs som olycka

När den 41-åriga kvinnans make hittades död i sjön Hjälmaren i fjol sommar avskrev polisen först dödsfallet som en olycka. Men efter påtryckningar från försäkringsbolaget If beslutade åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt mord. Försäkringsbolaget hade uppmärksammat att kvinnan tecknat en livsförsäkring i sin makes namn, med sig själv som förmånstagare.

Leif GW Persson är kritisk till hur polisen från börjat hanterade utredningen kring makens död.

– Man borde ha skickat någon utredare till platsen. Det gjorde man aldrig. Om de kommit dit hade de säkert dragit samma slutsats som jag, nämligen att det var väldigt svårt att drunkna av egen kraft på det stället, säger han.

På torsdagen delgavs kvinnan misstanke om mord på sin tidigare make. Hon misstänks sedan tidigare även för försök till grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning i samband med makens död.

TT