SD står bakom femte jobbskatteavdrag

Visby. I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. I ett utspel i Aftonbladet meddelade partiledare Jimmie Åkesson att partiet inte tänker bidra till att riva upp ett femte jobbskatteavdrag om regeringen lägger fram ett sådant förslag.

På dagens pressträff i Almedalen bekräftade han beskedet. Den främsta orsaken till att SD inte längre hotar med att gå emot ett femte jobbskatteavdrag är att ekonomer, framför allt det Finanspolitiska rådet, har mildrat sin kritik mot avdragets effekter på sysselsättningen.

Regeringen avstod i budgeten för 2012 från en sådan skattesänkning och hänvisade till den osäkra konjunkturen och ett litet reformutrymme. Ett femte jobbskatteavdrag skulle i efterhand ha kunnat rivas upp av den rödgröna oppositionen med stöd av Sverigedemokraterna.

Folkpartiets ekonomisk politiske talesperson Carl B Hamilton tror inte att SD:s omsvängning påverkar regeringens beslut om när det är dags att föreslå ett femte jobbskatteavdrag.

– Detta är inget regeringen kan bygga på, säger han.

Hamilton varnar för att SD kan ändra sig när förslaget om jobbskatteavdrag väl är framlagt för att på så sätt försöka pressa regeringen till förhandlingar. Själv anser han att det nu är läge för en skattesänkning både för att stimulera ekonomin och för att göra det mer lönsamt att arbeta.

I sitt tal i kväll väntas Jimmie Åkesson ta upp brottsbekämpning och vikten av en mer effektiv polis. I en debattartikel på svd.se efterlyser SD en effektivitetsreform av polisen. Bland annat föreslås att polisen själv ska få rätt att avskriva vissa ärenden som inte har någon förutsättning att bli uppklarade. SD vill också att polisen ska kunna utfärda ordningsbot på plats för snattare under förutsättning att de har erkänt och att de inte skulle riskera fängelse i en rättegång. Förslagen fanns med i en SD-motion om kriminalpolitiken som lades fram i riksdagen det gångna riksdagsåret.

TT

Publisert: