Inrikes

Översvämningar når kulmen i morgon

INRIKES

Mariannelund. Klass 3-varningen för extremt höga flöden kvarstår, enligt SMHI, i Jönköping och Kalmar län. Regnvattnet har börjat rinna ut i större vattendrag. Kulmen väntas inträffa i morgon eller under onsdagen. Även Tierp i Uppland har drabbats av översvämning.

SMHI utökade på måndagskvällen klass 3-varningen i det översvämningsdrabbade området i Småland. Detta sedan ett mätlag på plats mätt vattenflödet in i sjön Hulingen.

– Först trodde de nog inte riktigt på resultaten, flödet var betydligt högre än vad vi hade trott. Under den timmen de mätte steg vattnet med fem centimeter. Det är väldigt kraftig stigning för en så stor sjö som Hulingen, man inser att här kommer att bli problem, säger Bent Göransson, jourhavande hydrolog på SMHI.

I det som vanligtvis är en ungefär två fotbollsplaner stor park med bänkar och träd står räddningsledare Bernt Westerström med vatten upp till kanten på stövelkanten. Han leder arbetet med att bygga vallar som ska hindra den stigande Brusaån från att nå de närmast liggande fastigheterna och äldreboendet Solgården. En grävmaskin bullar upp grus mot villornas staket och förhoppningen är att det ska räcka för att stoppa vattnet.

– Vi började hålla koll på vattnet här vid åtta i morse och vid ettiden började vi bygga vallar. Vattnet stiger fortfarande och efter vad vi hört ska kulmen inte nås förrän i morgon, säger Westerström.

I Lönneberga bullrar generatorerna som driver länspumparna som står i det som för bara några dagar sedan var villaträdgårdar vid Silverån. Nu ligger de under vatten och ser mer ut som mindre insjöar.

I en liten plasteka kommer herr Baumberg roende.

Han och hans familj kom hit till Lönneberga i går från Aachen i Tyskland för att fira semester i en stuga vid Silverån.

– Vi kom i går och när vi vaknade i morse var det massor av vatten runt huset. Det var bara 20 centimeter från att det skulle rinna in i huset. Men nu verkar det dra sig tillbaka.

TT: Vad tycker du om er semester i Sverige hittills?

– Det är okej, säger herr Baumberg.

SMHI försökte under måndagskvällen skaffa sig en mer detaljerad bild av läget för att kunna göra en bättre uppskattning av hur flödet kommer att bli i Emån, den stora huvudfåran dit allt vatten från Vetlanda och Mariannelund så småningom kommer.

– Vi vill försöka få kläm på hur mycket det kan bli och när det kan kulminera, för att räddningstjänsterna ska veta vilken typ av åtgärder de behöver sätta in. Vill det sig riktig väl behöver de inte göra något alls, men det är för tidigt att säga.

I morgon kan Götaland åter drabbas av åska med häftiga lokala skyfall.

Mockfjärd i Dalarna fick på ett dygn omkring 100 millimeter regn.

– Och det ser ut som om det kan komma mer regn under dagen. Men vi vet ingenting om flödena än, säger Henrik Spångmyr, jourhavande hydrolog på SMHI.

Även på fler ställen har det varit mycket nederbörd, exempelvis i Hudiksvall. Där har det regnat omkring 60 millimeter det senaste dygnet.

Mattias Wallman är chef för byggskador på Folksam. Där har man fått in mellan 50 och 100 anmälningar i översvämningarnas spår. Även de delar som omfattas av en villaförsäkring kan komma att bli en dyr historia.

– Självrisken är på tio procent av skadebeloppet eller lägst 10 000 kronor, men de allra flesta har en tilläggsförsäkring och då minskar man självrisken till 1 500 kronor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes