Inrikes

Alla dinosaurier hade nog fjädrar

INRIKES

Stockholm. Det är högst troligt att alla dinosaurier hade en sorts fjädrar. Det säger en tysk paleontolog till TT sedan ett extremt välbevarat fossil upptäckts i ett kalkbrott i tyska Bayern.

Tyska forskare har upptäckt en helt ny dinosaurieart, ett fynd som kan komma att vända upp och ner på hur vi ser på de djur som dominerade livet på jorden för flera miljoner år sedan. Antagligen, säger paleontologen Oliver Rauhut till TT, var alla dinosaurier täckta av en fjäderliknande skrud. Även de som gjorts odödliga genom åren i filmer och böcker, som Tyrannosaurus rex.

– Antagligen var det så, även om de knappast var mindre farliga för det. Det här ändrar egentligen ingenting, förutom hur vi ser på dem.

Fyndet gjordes för ett par år sedan i ett kalkbrott i Bayern i södra Tyskland av en privatperson, men har först nu beskrivits vetenskapligt av Oliver Rauhut och hans kollegor vid Ludwig Maximilian-universitetet i München.

Arten har döpts till Sciurumimus albersdoerferi där den första delen av namnet betyder ungefär "ekorrlik".

– Namnet syftar på att dess svans var buskig, ungefär som på en ekorre. Fossilet är otroligt välbevarat och visar ett komplett skelett från en ung rovdinosaurie med flera mjukdelar intakta. Över hela "kroppen" syns dessutom tydliga rester efter en sorts fjäderdräkt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes