Inrikes

Svagt förtroende för Af och F-kassan

INRIKES

Stockholm. Svenska folket har stort förtroende för Riksbanken, men inte för Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som hamnar i botten när svenskarna rankar 25 av våra största myndigheter, skriver Svenska Dagbladet.

Efter Riksbanken har Konsumentverket och Skatteverket högst anseende bland de 3 000 tillfrågade i Sifo:s undersökning.

Generellt har en myndighet högre anseende hos dem som har direkt erfarenhet av den, än hos allmänheten i stort. Bara hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan är det tvärt om, de som är arbetslösa eller sjukskrivna är mest negativa.

Undersökningen bygger på den så kallade Trimskalan med 200 skalsteg från -65 till +135, där allt under noll är kraftigt negativt. Riksbanken får +48, Arbetsförmedlingen -21 och Försäkringskassan -18.

I undersökningen har Sifo både ställt frågor om hur stort förtroende allmänheten har för myndigheterna och hur effektiva folk anser att de är. De tre myndigheterna i botten hamnar lågt på båda områdena.

– Fram till 2008 hade Försäkringskassan väldigt höga siffror, men då skedde två saker. Det infördes nya regler i sjukförsäkringen som blev hårt kritiserade och som vi tvingades klä skott för. Många människor blandade ihop politik och myndighetsutövning och det lever vi med fortfarande, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Försäkringskassan.

– Samtidigt gjorde vi en stor omorganisation som gjorde att vi hade stora problem med att leverera bra tjänster 2008.

De problemen är åtgärdade, tillgängligheten är nu mycket bättre och reglerna har justerats, påpekar han.

– Vi har alla förutsättningar att återvinna svenska folkets förtroende, men det krävs hårt arbete och ödmjukhet av oss.

Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är de myndigheter som kanske utsätts för hårdast granskning från mediernas sida.

– Det är klart att mediernas granskning av enskilda ärenden påverkar svenska folket. Men låt mig understryka att det är en granskning som vi inte vill vara utan. De här tre myndigheterna har särskilt ansvarsfulla uppgifter och vi ska granskas och ha medierna på oss som en blåslampa för att vi ska bli bättre, säger Dan Eliasson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes