Våldtäktsåtalad fri - nej räcker ej

Karlstad. Kvinnan sade nej och försökte hålla ihop benen. Men när mannen fortsatte "stängde hon av", har kvinnan berättat i förhör. Nu har Värmlands tingsrätt friat mannen från våldtäkt, trots att domstolen tror på hennes berättelse.

– Hon har inte kunnat beskriva vare sig våld eller hot, då är det ingen våldtäkt enligt lagen. Vi har ett problem här, man tutar i unga kvinnor att ett nej räcker, säger åklagare Barbro Brännlund till Nya Wermlands-Tidningen.

Fallet i Värmland är ett utmärkt exempel för att illustrera den decennielånga debatt som pågått kring våldtäktsbegreppet. Några, bland annat Leijonhufvud, vill se en så kallad samtyckesreglering, alltså att det lagliga utrymmet vidgas för åtal, även om inte direkt våld eller hot använts.

– Jag har personligen länge sagt att vi ska ha en samtyckeslagstiftning. Främst för att jag tycker det är viktigt att man, precis som när det gäller barnagan, skapar en norm. Att det slås fast att det inte är okej att använda sig av en annan människa till sex, om inte den människan frivilligt deltar, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emirita i straffrätt, till TT.

Värmlandsdomen visar, menar hon, att det i dag inte går att fälla en man om det inte är visat att han slog eller hotade kvinnan. Eller om kvinnan varit sovande eller medvetslös. Även när det är bevisat att mannen uppfattat ett nej och förstått att kvinnan inte vill, så är det inget brott.

– Budskapet är till killarna är, kommer du åt så är det fritt fram, om du inte behöver använda våld.

TT