Inrikes

Extremist: Fanns inga alternativ

INRIKES

Stockholm. I dag inleds rättegången mot den 35-årige vänsterextremist som åtalats för att ha knivhuggit en person vid nazistattacken mot manifestationen i Kärrtorp.

– Han medger att han utdelat två knivstick mot målsäganden. Han har inte haft uppsåt att döda, enbart att orsaka en lindrigare skada, säger mannens advokat Björn Törnell när rättegången inleds i Södertörns tingsrätt.

Enligt Törnell har 35-åringen - i rätten med kortklippt mörkt hår, vinröd collegetröja och en stor tatuering på ena handen - agerat i nödvärn när manifestationen attackerades.

I salen sitter också den man som blev knivhuggen. Han har rakat huvud och svart tröja.

En större grupp åhörare, många iklädda mössor och solglasögon, har samlats i tingsrätten. Åhörarna sitter i en annan sal än journalister och anhöriga.

35-åringen tillhör den innersta kärnan av vänsterextrema Revolutionära fronten och har dömts flera gånger, bland annat för våldsamt upplopp och misshandel.

I Kärrtorp närmade sig två grupper "svartklädda" torget, enligt åklagaren Tove Kullberg. Den åtalade ingick i en grupp som kom från tunnelbanan, medan den knivhuggne ingick bland dem som attackerade människorna på torget.

Nyligen dömdes sju personer i den angripande gruppen, däribland ledande nazister, för våldsamt upplopp.

I rätten visas samma filmklipp som på rättegången mot nazisterna. Där syns hur manifestationen angrips av en grupp svartklädda män, som bland annat kastar flaskor. De motas sedan bakåt av en större folksamling som skanderar "Inga rasister på våra gator". Då och då syns hur folk slåss och kastar saker mot varandra. Vid flera tillfällen skriker nazisterna "Adolf Hitler!" och "Sieg Heil!".

Enligt åklagaren har 35-åringen en morakniv i handen.

– Det är hetsig stämning från oss också, så klart, men det beror på att de kom dit. Innan var de lugnt, säger 35-åringen, som i rätten utförligt redogör för sin bild av vad som hände.

Han berättar hur nazisterna angriper folkmassan och hur vissa av de som står på torget slår tillbaka.

– Jag vet inte vad vi hade för alternativ. Antingen hade vi stått där och tagit emot stryk, eller så kunde vi försvara oss, säger han.

Flera gånger lyfter han fram att polisen inte gör sitt jobb, att det är en anledning till att det blir våldsamt.

Knivhuggen medger han. Att han bar kniv förklarar han med att han lever under hot.

Advokaten påtalar åter att hans klient är omaskerad, och att han inte kommit till Kärrtorp för att slåss.

– Han ville med hundratals andra visa sin avsky mot nazisterna, säger Björn Törnell.

35-åringen är misstänkt för mordförsök alternativt dråpförsök, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Mannen som knivhöggs, som också utreds för brott, säger i rätten att han deltog i "en motdemonstration". Först känner han inte knivhuggen, och han vet inte vem som skadat honom.

– Jag märker det efteråt, senare, när vi backar därifrån. Jag känner att det är kladdigt på ryggen, säger han.

Även två poliser förhörs. En av dem säger att det var "en av de stökigaste händelserna jag varit med om".

– Jag har jobbat många fotbollsderbyn och riskmatcher, och aldrig varit med om att det kastats så mycket saker. Jag är glad att jag sitter här i dag, säger polisen, som fick en stor sten på handleden.

Han får i uppgift att försöka hålla isär grupperna.

– Tyvärr backar inte SMR (Svenska motståndsrörelsen) undan, de borde ju fly, annars blir de ihjälslagna, men det gör de inte, säger en polis.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes