Landsbygdsstöd går till jordbruket

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Regeringen prioriterar traditionellt jordbruksstöd i stället för att uppfylla målet att landsbygdsstöd ska gå till miljöåtgärder och sysselsättning, skriver riksrevisorn Claes Norgren på Dagens Nyheters debattsida.

Han skriver att 70-80 procent av landsbygdsprogrammets budget går till olika miljöåtgärder inom jordbruket. Bland annat får jordbrukare 500 miljoner kronor om året för att odla vall, trots att odlingens miljönytta i stora delar av landet ifrågasätts.

Landsbygdsprogrammets årliga budget har legat på omkring fem miljarder kronor mellan åren 2007 och 2013, pengar som finansieras av svenska staten och EU, skriver Nordgren.

Nästa år börjar en ny sjuårig period. Enligt Riksrevisionen bör programmet då anpassas för att möta hela landsbygdens behov. Arbetet med miljöersättningar måste förändras i sin helhet för att ge bästa möjliga effekt för miljön och för att stöden ska göra nytta där de bäst behövs bör arbetet med att nå grupper även utanför jordbrukssektorn prioriteras, enligt Nordgren.

TT

Publicerad: