Inrikes

Omstridd utvisning stoppas

INRIKES

Stockholm. Protester på flygplatsen i Östersund mot utvisningen av en man till Iran ledde till att mannen inte kom med planet. Jabar Amin (MP) kallar utvisningen "högst anmärkningsvärd" och nu stoppas den av Migrationsverket.

Mannen har i fem år bott med sin familj i Östersund och greps i sitt hem i går kväll. Anhöriga och personer från nätverket "Ingen människa är illegal" samlades under morgonen för att protestera mot utvisningen, eftersom de anser att det innebär livsfara för mannen att återvända till Iran.

Vissa demonstranter ska ha tagit sig in på startbanan och en tonåring greps av polis.

Riksdagsledamoten Jabar Amin (MP) är mycket kritisk till Migrationsverkets beslut om utvisning.

– Jag tycker att det är högst anmärkningsvärt att en person som har kämpat i bergen som gerillasoldat i flera år, mot den iranska regimen, en person som av FN beskrivits ha flyktingstatus och som dessutom har barn i Sverige och har bott här i sex år, nu ska utvisas.

– Både Migrationsverket och polisen är skyldiga om det händer honom någonting, om han sätts i fängelse eller dödas.

Strex efter samtalet kom beskedet att Migrationsverket har beslutat om så kallad inhibition. Resan kommer inte att genomföras innan verket tagit ställning till en ansökan om så kallat verkställighetshinder som lämnats in i dag.

– En ansökan om verkställighetshinder innebär att personen själv, eller via ett offentligt biträde, hävdar att det finns nya omständigheter som inte har prövats tidigare av Migrationsverket eller av migrationsdomstolarna, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Nu ska Migrationsverket först ta ställning till om omständigheterna prövats tidigare eller inte. Har de redan prövats avslås ansökan och utvisningen kommer då att genomföras. Har de inte prövats så måste man göra det. Hur lång tid det tar beror helt på vad det är för typ av omständigheter som åberopas.

– Men det hanteras alltid skyndsamt, säger Öhvall Lindberg.

Vad som står i ansökan om verkställighetshinder eller andra detaljer i ärendet går Migrationsverket inte ut med på grund av sekretess.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes