Polisen: Håll er borta 1 maj

Jönköping. Polisen i Jönköping uppmanar allmänheten att hålla sig borta från de delar av staden där nazistiska Svenskarnas parti kommer att demonstrera första maj.

– Vi rekommenderar inte folk att stanna inne, men att de ska hålla sig ur färdvägen, säger Camilla Danielsson, kommunikationschef hos Jönköpingspolisen.

Partiet har fått tillstånd att demonstrera och 250-300 poliser kommer att finnas på plats för att förhindra att förra årets våldsamheter upprepas.

– Vi kan inte neka någon demonstrationstillstånd på grund av risken för att det ska bli stökigt. Det är vår uppgift att se till att ordningen upprätthålls, säger Mats Rosenqvist, chef vid brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen, till SVT:s Smålandsnytt.

Carina Hägg (S), riksdagsledamot på Jönköpingsbänken, förvånas över polisens uppmaning och ser "mycket allvarligt" på situationen.

– Jag tycker att polisen ska överväga vilka demonstrationstillstånd man ger, säger hon.

– Det här är en dag då man ska kunna gå ut som barnfamilj, träffas alla generationer, fira och ha det trevligt men också samlas kring ett politiskt budskap, säger hon.

Mitt i det område där Svenskarnas parti ska demonstrera ligger Sofiakyrkan. Där har flera kyrkor sökt tillstånd för en stor friluftsgudstjänst, samtidigt som nazisterna tågar ett par kvarter bort.

– Vi vet att det kommer att vara mycket hårda ord och mycket känslor i stan den dagen, säger Martin Ahlqvist, präst i Bymarkskyrkan som är med och arrangerar gudstjänsten.

TT

Publisert: