Fortsatt ras för Socialdemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Socialdemokraterna fortsätter att rasa. I den senaste mätningen från Demoskop och Expressen tappar partiet 3,9 procentenheter och hamnar på 29,9 procent. Det är första gången S ligger under 30 procent i en Demoskopmätning.

Samtidigt ökar Moderaterna med 3,9 procent till 34,5 procent och är därmed det största partiet. Den kraftiga uppgången i kombination med Socialdemokraternas fall gör att alliansen nu leder med 6,6 procentenheter över oppositionen. Alliansen har nu 50,9 procent av väljarnas stöd medan oppositionen ligger på 44,3 procent.

Statsminister Fredrik Reinfeldt glädjer sig över de nya opinionssiffrorna.

– Det är ju hoppfullt, därför att det visar att det finns möjligheter att stoppa de mycket massiva skattehöjningar för vanligt folk, som de rödgröna föreslår, och att det går att rädda vår arbetslinje, säger han till TT.

Han tror att en orsak till att det har vänt i opinionen är att de rödgröna nu har preciserat sin politik.

Att Moderaterna nu är största politiska parti i opinionen tar han med försiktighet.

– Det där ska man vara väldigt ödmjuk inför. Socialdemokraterna är fortsatt Sveriges största parti sedan valet 2006. Hela min utgångspunkt är att alliansen ska kunna bli omvald.

Socialdemokraternas verkställande utskott diskuterade på fredagen det senaste raset i opinionssiffrorna.

– Jag tar det här på stort allvar. Vi har vänt sådana här utvecklingar förut och det tror jag absolut att vi kan göra till den 19 september, men det här är en signal som jag tar på djupt allvar, sade partiledaren Mona Sahlin efteråt.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan oroas inte av de låga siffrorna.

– Jag vet att valet inte avgörs förrän på valdagen. Vi hade nästan exakt samma läge vid den här tiden förra året och det förändrades ganska raskt.

Enligt Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är raset en klar signal.

– Jag tror att detta säger väldigt tydligt att väljarna nu belönar ansvarstagande och ett tydligt jobbfokus. Och de straffar Mona Sahlins ansvarslöshet och det faktum att de rödgröna valt bidragslinjen före arbeten, säger han.

Han framhåller att valet nu ligger helt öppet.

TT

Publicerad: