Inrikes

Konstgjord hornhinna hopp för blinda

INRIKES

Stockholm. En ny typ av hornhinna, delvis framodlad i laboratorium, har gett goda resultat på en liten grupp svenska försökspersoner.

Forskarna ser i framtiden lösningen på dagens brist på donatorer, men än är det för tidigt att jubla.

– Går allting som på räls nu så kan det dröja kanske fem år innan det här kan tillämpas i större skala. Hakar någonting upp sig på vägen kan det ta tio år, säger Per Fagerholm, professor i oftalmologi (läran om ögat och dess sjukdomar) vid Linköpings universitet.

Han har gjort en studie tillsammans med forskarkollegan May Griffith, professor i regenerativ medicin vid samma universitet, bland tio frivilliga försökspersoner. Nästan alla hade hornhinnor med felaktig form och de stod på väntelistan för transplantation.

Per Fagerholm tog bort det mesta av patienternas egna hornhinnor och sydde i stället fast remsor av fiberproteinet kollagen, framodlat i laboratorium hos ett kanadensiskt företag som i dag har patent på metoden.

Två år senare presenteras nu resultaten i vetenskapstidskriften Science Translational Medicine, och de är hoppingivande. Ingen av försökspersonerna har drabbats av de problem som kan följa på en vanlig hornhinnetransplantation, då kroppens immunförsvar försöker stöta bort den främmande vävnaden.

Deras egna celler och nerver hade vuxit in i kollagenet, blinkreflex och tårvätska fungerade som normalt. Dessutom hade synen förbättrats hos åtminstone sex av försökspersonerna. Övriga kunde se bra med hjälp av kontaktlinser, som de tidigare inte hade kunnat använda.

Nu ska forskarna gå vidare med nya försök. Fler patienter och förfinade metoder ska ge svar på om detta kan vara en användbar behandlingsmetod i framtiden. I så fall skulle fördelarna vara flera, säger Per Fagerholm.

– Det skulle finnas tillgång till hur mycket hornhinnematerial som helst. Vi skulle slippa avstötningsreaktioner, man skulle inte behöva oroa sig för att överföra sjukdomar vid transplantation och man skulle komma undan de dyra tester som vi måste göra på donatorerna i dag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes