Starka reaktioner på namnvalet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det spekulerades om en Alice, Ulrika, Sophia, Alicia, Désirée eller kanske en Kristina. Men kung Carl Gustaf slog världen med häpnad när han meddelade att hans barnbarn ska heta Estelle.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Mest uppbragd är författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist, som också har synpunkter på prinsessans övriga namn, Silvia Ewa Mary.

– Jag blev faktiskt lite chockad. Jag tycker det är otroligt underliga namn. Inte ett enda har någon som helst anknytning till Sveriges historia och det är totalt icke kungliga namn allihopa, säger han.

– Tänk dig att en svensk drottning i framtiden ska heta Estelle, det låter inte klokt, som namnet på en nattklubbsdrottning. Det är bara namn som det här unga paret tycker låter vackra och kul.

Enligt Herman Lindqvist kan den nyfödda prinsessan inte bara betraktas som Victorias och Daniels eget barn.

– Hon hör ju som tronarvinge till den svenska historien och då måste man tänka på det och inte välja namn som de själva tycker låter kul.

Lindqvist befarar att namnvalet är ytterligare ett steg på vägen mot en utflackning av det svenska kungahuset.

– Det blir förvanligat och tappar i framtiden sin nimbus och historiska glans, säger han.

Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, tycker att kritiken är överdriven. Hon anser att ett kronprinspar ska kunna vara modernt.

– Namnet (Estelle) har ju också en koppling till släkten genom Estelle Bernadotte, säger hon.

– Jag hade trott, som säkert många andra också gjort, att det skulle ingått åtminstone något tidigare drottningnamn i namnkedjan, säger Katharina Leibring.

– Men det är roligt att de tänker nytt. Det är ett modernt par, fortsätter hon.

Leibring säger att även om Estelle inte är ett vanligt namn så är det ett namn på uppåtgående.

– Victoria och Daniel ligger rätt i tiden, 64 flickor fick det namnet förra året. Det ska bli spännande att se om fler kommer att få det nu, det är inte så ovanligt när det gäller kungliga namn.

Namnforskaren Eva Brylla tror att Estelle nu kan bli ett modenamn.

– Ja, jag tror faktiskt det kommer att bli en efterföljande trend bland de som föds framöver, säger hon.

Namnvalet inspirerade förstås omedelbart till debatt i nätforum som Twitter.

"Estellet för vad," skojade SVT:s sportprofil Jonas Karlsson i tråden #kUnge. "Drottning Estrella. Chipsvarning. Fredagsmys i Ockelbo," löd en annan reaktion.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, tidigare presschef på hovet och Victorias hovmarskalk och mentor, tycker kort och gott att att Estelle är vackert, även om det var "fullständigt otippat".

Estelle är ett namn med franskt ursprung motsvarande det latinska stella, stjärna. Namnet har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men har aldrig varit särskilt vanligt. Sedan 2001 har Estelle namnsdag den 15 augusti, enligt Nationalencyklopedin.

I Sverige finns 1 217 kvinnor med förnamnet Estelle, enligt Statistiska centralbyrån. Av dessa har 604 Estelle som tilltalsnamn. 23 personer har efternamnet Estelle.

Estelle Bernadotte, som levde mellan 1904 och 1984, var gift med greve Folke Bernadotte under åren 1928-1948. Estelle Bernadotte var amerikanska och född Manville. Paret fick tillsammans fyra barn varav två dog i tidig ålder. Folke Bernadotte anlitades som medlare i Palestina och mördades i Jerusalem den 17 september 1948.

TT

Publicerad: