Två tallriksmodeller nya modellen

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Livsmedel. En tallriksmodell för den som rör sig och en helt annan för soffpotatisen.

Så förändrar Livsmedelsverket det klassiska verktyget för hur vi ska äta.

Bra - men något som borde ha skett tidigare - anser Britt-Marie Dahlin, grundare av modellen i slutet av 70-talet.

En blir två när Livsmedelverket 30 år efter att tallriksmodellen uppfanns gör en make over. Den aktive kan i fortsättningen äta lika stora delar grönsaker som potatis, pasta eller gryn och komplettera med kött/fisk.

Den som däremot har ett stillasittande jobb eller rör sig lite ska i stället minska på pastan eller potatisen och i stället lassa på mer grönsaker eller rotfrukter.

Resultatet: mätt och belåten trots ett lägre kaloriintag, är Livsmedelsverkets tanke.

Skulle skett tidigare

– Det är väldigt bra men något som skulle ha skett tidigare. De borde ha tänkt till, för folk blir ju allt fetare och rör sig inte alls lika mycket längre, säger Britt-Marie Dahlin till TT.

Hon är före detta nutritionist och hushållslärare. I slutet av 70-talet undervisade hon i Etiopien och fick därifrån inspiration till upplägget.

– Jag jobbade då för Slakteriförbundet och folk åt stuvade makaroner och falukorv. Grönsaker var inte så populära. Det sågs som kaninmat, säger hon.

Tre stora potatisar

På bilden från 1976 som presenterades av Scan och därefter fick stor spridning i kök runtom i landet tronar tre stora potatisar vid sidan av ett kycklinglår och grönsaker. Helt fel numera, menar Britt-Marie Dahlin.

– Det är förfärligt. Jag föreslog redan för ett par år sedan att man skulle minska på energidelen och öka grönsakerna för folk har inte så tunga arbeten längre och gör inte av med kalorier på samma sätt, säger hon.

TT: Men finns inte en risk med två modeller att folk ändå väljer den minst nyttiga vägen?

– Jo, visst är det så. Samtidigt måste det här ses som ett framsteg ändå.

TT

Publicerad: