Inrikes

Direktsänd kärlek från Paris

Av: 

TT-Aftonbladet

INRIKES

(TT). "Med kärlek från Paris" var namnet på den mässa som på söndagen direktsändes på nätet från Svenska kyrkan i Paris. Syftet var att ena Parisboende svenskar efter den omtumlande tiden efter terrorattacken.

När högmässan inleddes i Svenska kyrkan, bara en kort promenad från Triumfbågen i Paris 17:e arrondissement, var kyrkolokalen helt fullsatt.

-Det var en magisk stämning i kyrkan, där man inte behövde vara särskilt religiös för att uppleva den känslan och samhörigheten, säger arrangören Olof Brundin, vars familj bor bara två kvarter från satirtidningen Charlie Hedbos redaktion, där tolv personer sköts till döds av terrorister den 7 januari.

-Man kan inte gå upp på morgonen eller lägga sig på kvällen utan att höra polissirener. Man kan inte gå till skolan utan att det är kravallpoliser i skyddsvästar som bevakar barnen.

Med temamässan ville kyrkan skicka ett tack för allt stöd och återskapa känslan efter den massiva frihetsmarschen som uppges ha samlat närmare fyra miljoner människor dagarna efter dåden.

-Det var parisare som vill varandra väl som klev ut på gatorna och visade en oerhörd kraft. Då kände vi att vi måste göra något själva. Det här är en hjälp för oss svenskar som bor i Paris att komma tillbaka till ett normalt liv. Det har varit jättejobbigt de här veckorna, säger Olof Brundin

Gästpredikanter var skådespelaren Özz Nûjen och Helle Klein, präst och chefredaktör på Dagens Arbete. Mässan direktsändes av Sveriges Radio och Aftonbladet på nätet - och återutsändes av bland andra Svenska Dagbladet och Verdens Gang i Norge.

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes