Nya siffrorna skakar Skolsverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Var tredje lärare i grundskolan är inte behörig i de ämnen de undervisar i. I gymnasieskolan är läget ännu värre.

Skolverkets nya siffror ruskar om hela Skolsverige och nu kräver Lärarförbundet att införandet av den obligatoriska lärarlegitimationen skjuts upp.

Avgående utbildningsminister Jan Björklund (FP) påpekar att det var han som beställde rapporten från Skolverket.

– Vi visste ju att det var illa, att det var ungefär så här och nu står det svart på vitt, säger Björklund.

– Detta visar att kommunerna inte klarar att vara arbetsgivare för lärarna.

Björklund anklagar kommunerna för att ha "struntat" i att upprätthålla behörighetskraven på sina lärare.

– Kommunerna är skyldiga att anställa utbildade lärare och de är skyldiga att se till att om en lärare saknar ett viss ämne så kan man skicka iväg dem på lärarlyftet, men det gör man inte.

I grundskolan är 67 procent lärarna behöriga i de ämnen de undervisar i. Men rapporten visar också att fyra av tio legitimerade lärare inte arbetar inom skolan eller förskoleklasser. De många utkvitterade lärarlegitimationerna visar alltså inte alls tillgången på lärare i skolorna.

Sammanställningen visar att 31 procent av lärarna som undervisar i svenska i grundskolan saknar behörighet för ämnet och den aktuella årskursen. Det är den minst dåliga siffran i grundskolan. Bland mattelärarna är andelen 34 procent. Svenska som andraspråk: 55 procent. Spanska: 57 procent. Och hem- och konsumentkunskap: 70 procent.

Skolverkets rapport visar även att de fristående skolorna genomgående har lägre andel behöriga lärare. Det gäller alltså hela vägen från förskoleklass till gymnasieskola.

Claes Nyberg, vd i Friskolornas Riksförbund, förklarar detta med att friskolorna är relativt nya på arbetsmarknaden och alltså börjat från noll.

– Dessutom är fristående skolor generellt mindre. Och ju mindre skolor desto svårare att få behörighet i alla ämnen - det skulle bli många, små tjänster. Men bilden vi har är att man jobbar väldigt hårt för att öka behörigheten, säger han.

Dagens siffror kommer att skaka Skolsverige på samma sätt som de dåliga Pisaresultaten gjorde i vintras. Alla har vetat att det finns många obehöriga lärare, men få har nog anat att andelen var så hög. Och få hade nog anat att var fjärde legitimerad lärare inte arbetar i skolan. Även Skolverkets generaldirektör Anna Ekström blev förvånad:

– Det blev jag faktiskt. De här siffrorna visade en sämre behörighetssituation än vad jag hade räknat med, säger hon.

Frågan är också vad som händer med valrörelsens löften om mindre klasser/högre lärartäthet. Knappast genomförbart, bedömer Claes Nyberg.

– Man kan inte fokusera på sådant när det inte finns behöriga lärare som står där ute och väntar. Dessutom har vi redan en ganska hög lärartäthet i Sverige.

Från den 1 juli 2015 blir lärarlegitimationen obligatorisk. Efter Skolverkets rapport kräver Lärarförbundet nu att reformen senareläggs, skriver Svenska Dagbladet.

– Skjut på införandet till 2018 och satsa stenhårt på lärarlyft och nationellt kunskapscentrum fram till dess, säger förbundsordförande Eva-Lis Sirén till tidningen.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan öppnar samtidigt för att det kan bli nödvändigt att senarelägga införandet av lärarlegitimationen.

– Den nya regeringen bör ha dialog med Skolverket om det finns behov av det, säger han till SvD via sin pressekreterare.

TT

Publicerad: