Inrikes

Undersökning inledd om våldsam vakt

INRIKES

Brott. Polisen vill inte erkänna något fel i handläggningen efter att en ordningsvakt tryckt ner en nioårig pojke på marken och dunkat hans huvud i stengolvet.

En förundersökning är inledd och en rättsexpert kritiserar polisen för att inte ha agerat snabbare.

Polisen ansåg först att det inte fanns någon grund för ett allmänt åtal mot den ordningsvakt som tryckte ner den nioårige pojken på marken, höll för hans mun och dunkade hans huvud i stengolvet på Malmö central i fredags kväll. Händelsen fångades på film och flera polisanmälningar kom in från allmänheten under måndagskvällen. Först efter det påbörjades en förundersökning.

– Bedömningen var att det var en del av ett ingripande, säger Linda Pleym, informatör vid Skånepolisen, som säger att polisen först kallades till platsen efter det att vakterna larmat om handgemäng med pojkarna.

TT: Finns det anledning att vara kritisk mot den bedömningen?

– Det var den inledande bedömning som gjordes. Vi får se vad utredningen visar om vad som har hänt på platsen.

Inga vittnen hördes

Polisen tog hand om pojken och körde honom så småningom till den institution som han hade rymt ifrån. Inga vittnen hördes under fredagen, enligt Linda Pleym.

– Men den ansvariga kommer självklart att höra berörda personer.

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem borde en förundersökning ha inletts direkt efter att man tagit del av filmen.

– Det som upprör mig är att polisen går ut med sin information så att man blir jävig, man uttalar sig i skuldfrågan. Det var hårresande, så får inte polisen agera, säger han.

Filmer av det spektakulära händelseförloppet visar visserligen bara en kort sekvens, påpekar Sven-Erik Alhem.

– Men det krävs en mycket låg misstankegrad för att man ska vara skyldig att inleda en förundersökning. Att det kom in många anmälningar är egentligen irrelevant.Â

Vakten ur tjänst

Den berörda vakten har tagits ur tjänst och vaktbolaget genomför en intern utredning, enligt Svensk Bevakningstjänsts vd Anders Lönnebo.

– Jag tar fullständigt avstånd från att använda mer våld än vad som krävs, särskilt när det är barn inblandade, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes